Interview met Nekrogoblikon

Kobolden gaan nooit naar de bakker!

Op 2 juni verscheen Heavy Meta, het derde album van de Amerikaanse mafkezen van Nekrogoblikon. Het is, evenals zijn voorgangers, een interessant en humoristisch werkstuk en dus klom Ragherrie in de pen om met gitarist Alex “Goldberg” Alereza van gedachten te wisselen. Gevolg was een (verre van serieus maar wel extreem droog) interview met als belangrijkste onderwerpen de nieuwe plaat en – hoe kan het ook anders? – “goblins” (kobolden).

Hallo Alex! Hoe gaat het met je?
Hey Ragherrie. Ik hoop dat ik dat correct uitsprak. Met mij gaat het prima – en met jullie?

Hier gaat alles goed. Jullie nieuwe plaat ‘Heavy Meta’ (recensie hier) is inmiddels net verkrijgbaar. Hoe kijken jullie terug op het proces dat tot dit album heeft geleid?
Dit was het eerste album waaraan alle bandleden hebben meegeschreven. Daardoor verliep het hele proces erg soepel. Ieder van ons heeft een bijdrage kunnen leveren gebaseerd op zijn eigen talenten.

MetAlex
Alex “Goldberg” Alereza

Hoe wordt de plaat tot nu toe ontvangen?
In één woord: excellent!

Wat is de beste plaats voor een zielig nietsbetekenend mens om zich te verstoppen als de kobold-invasie begint?
Waarschijnlijk een bakkerij. Kobolden gaan nooit naar de bakker.

Feestneus Andrew W.K. doet mee op het nieuwe nummer ‘Let’s Get Fucked’. Hoe past deze gastbijdrage in het grotere geheel van ‘Heavy Meta’?
De thematiek van Heavy Meta is kort gezegd: “de wereld is dan misschien wel compleet verneukt, maar we laten dat feit ons er niet van weerhouden lol te maken”. Dat sluit natuurlijk perfect aan op de positieve ‘party-vibe’ van Andrew W.K. – hij is bovendien één van de aardigste personen waar we ooit mee hebben gewerkt en hij was vanaf het begin direct enthousiast en bereid om mee te werken aan dat nummer!

“De wereld is dan misschien wel compleet verneukt, maar we laten dat feit ons er niet van weerhouden lol te maken”

Hoe is de muziek van Nekrogoblikon volgens jou veranderd sinds het debuut ‘Goblin Island’ werd uitgebracht in 2006?
Afgezien van de vele bezettingswisselingen sinds die tijd zijn we betere muzikanten dan vroeger. We beheersen onze instrumenten stukken beter en ook in het met elkaar schrijven van nummers zijn we gegroeid. Daardoor creëren we nu veel sterkere songs, met meer focus.

Hoeveel kobolden heb je nodig om een peertje te vervangen? En waarom zoveel?
Zes; één om het peertje te verwisselen en vijf om lasterlijke kritiek te leveren op hoe inefficiënt de lamp wel niet werd vervangen.

Wanneer krijgen we eindelijk de kans om jullie aan deze kant van de Atlantische Oceaan aan het werk te zien? Zijn er al concrete “invasieplannen” voor Europa?
Geen idee, eigenlijk. Er is nog niets gepland maar we hopen natuurlijk snel jullie kant op te kunnen komen!

Wat vind je zelf het minst geslaagde of meest bizarre Nekrogoblikon-nummer aller tijden?
Het slechtste nummer durf ik zo niet te zeggen; het domste nummer wat we ooit hebben geschreven (en opgenomen) is toevallig een nummer dat bedoeld was voor Heavy Meta. Het is uiteindelijk niet op het album gekomen maar we willen deze song, getiteld Get in the Bag, ooit in de toekomst nog als losse track uitbrengen. Het nummer gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over in een zak terecht komen…

Jullie zijn als band al actief sinds 2006. Wat waren tot dusverre de hoogtepunten van deze muzikale reis?
Misschien wel hét hoogtepunt was het YouTube-succes van onze videoclip voor het nummer No One Survives. Hierdoor kregen we plotseling de kans om op grote festivals te spelen voor duizenden mensen. Dat leidde weer tot nóg meer mogelijkheden om te touren – die shows en festivals waren ook zonder uitzondering hoogtepunten voor ons. Daar staat tegenover dat alle momenten dat we met Nekrogoblikon niet aan het schrijven, opnemen, spelen of feesten zijn voelen als een teleurstelling, haha.

Er gebeuren vast een boel rare dingen tijdens jullie liveshows. Wat is het raarste dat je je kunt herinneren?
Tijdens onze laatste show in Chicago was er een grote, harige biker die zichzelf helemaal uitkleedde en vervolgens, tijdens het nummer Giraffe, naakt bij ons op het podium klom. Het was hilarisch!

Wie van deze drie zou winnen in een gevecht: een ninja, Chuck Norris of een kobold?
Als het een gevecht is zonder wapens wint de kobold. Als het een gevecht is mét wapens dan wint de kobold zéker. Dat komt natuurlijk door de inherente intelligentie van de kobold, gekoppeld aan zijn verstand en bekoorlijke good looks.

Als je eenn kleur kon zijn, welke zou je dan kiezen?
Groen. Simpelweg omdat het veruit de meest classy kleur is.

Wat zijn de plannen voor de toekomst van Nekrogoblikon?
We willen de komende jaren stapje voor stapje beter worden in wat we doen; onszelf verder perfectioneren in dit vak, zo je wilt. Ondertussen hopen we ook steeds meer en meer mensen te kunnen laten genieten van onze muziek, zowel op plaat als live.

NekrogoBand

Appels en peren vergelijken: H.P. Lovecraft, Star Wars, Lord of the Rings, Star Trek of Dungeons & Dragons?
Dan kies ik toch voor Star Wars, omdat dat de enige optie op lijstje is waar ik écht bekend mee ben, aangezien ik ermee ben opgegroeid.

Alex, bedankt voor je tijd! We hopen jullie snel aan deze kant van de Atlantische Oceaan te kunnen verwelkomen. Heb je nog afsluitende woorden voor ons?
Bedankt voor jullie interesse in Nekrogoblikon! We hopen snel voor jullie te mogen spelen! Onze nieuwe plaat Heavy Meta is sinds 2 juni verkrijgbaar. Check it out en vertel ons vervolgens dat we niet ‘metal genoeg’ zijn in de comments op onze YouTube-pagina!

Meer informatie:

FacebookTwitter