Interview Atreyu

Over hervonden energie, passie en creativiteit

Op 24 augustus betrad Atreyu het podium van de Amsterdamse Melkweg (lees het verslag hier). Vooraf stond er ook een interview gepland, maar in verband met allerlei voorbereidende werkzaamheden en dito problemen ging dit niet door. . Jammer, maar helaas. Achteraf had Dan Jacobs (gitarist en vocalist) gelukkig nog wél tijd om enkele vragen te beantwoorden, over het album Long Live en met name de pauze van vijf jaar.

Atreyu is voor het eerst sinds 2010 weer op tournee. Onafgebroken touren en albums opnemen klinkt vrij dynamisch en avontuurlijk, maar kan uiteindelijk toch als een dagelijkse sleur gaan aanvoelen. Daar staat tegenover: om na een break van vijf jaar weer op de planken te staan geeft een geweldig gevoel, als we Dan Jacobs mogen geloven. ”De tour is vooralsnog fantastisch! De shows zitten bomvol energie en het is geweldig om al onze oude én nieuwe fans te zien! Het voelt goed om terug on the road te zijn en onze muziek ten gehore te brengen!” Er is duidelijk sprake van hervonden energie; een blijde boodschap voor alle metalcore-fanaten.

Dan Jacobs, Melkweg Amsterdam
Dan Jacobs, Melkweg Amsterdam

‘Stilstand is achteruitgang’. Een leuk gezegde, maar een tijdje niet bezig zijn met hetgeen ze de laatste dertien jaar hebben gedaan bood de bandleden de mogelijkheid eens met een frisse blik naar de eigen werkwijze te kijken. ”We hebben geleerd het gehele proces van muziek maken meer te waarderen. Van het schrijven tot het opnemen en het geven van interviews aan toe. Daarnaast hebben we de kans gekregen om ‘onszelf’ te vinden buiten de muziekwereld en de band.” De bandleden hebben namelijk niet stilgezeten. ”Ik ben zelf in de merchandise industrie gerold en heb Rock World Merchandise opgericht. Daarnaast ben ik ook bezig geweest met de productie van sleutelrekjes in de vorm van gitaarversterkers. Wellicht heb je ze weleens voorbij zien komen op Facebook met de slagon ‘Hang Your Keys Like a Rockstar’? Brandon (Saller, drummer en zanger, red.) is natuurlijk flink in de weer geweest met zijn andere band Hell Or Highwater en Alex, onze zanger, runt een gym genaamd Hellenic Crossfit & Mui Thai. Travis (Miguel, de andere gitarist, red.) heeft ook niet stilgezeten en is op tour geweest met Trapt, terwijl onze bassist Porter (McKnight, red.) zijn andere artistieke kant, van kunst en fotografie, verder heeft ontwikkeld. We hebben ons niet verveeld en zijn dus met erg verschillende zaken bezig geweest. Of het nu wel of niet een link had met de muziekindustrie; zolang het maar even geen Atreyu was.”

De gitarist haalt niet alleen werkgerelateerde veranderingen aan. De periode van rust heeft er namelijk ook voor gezorgd dat ze als mens het één en ander hebben bijgeleerd. ”We zijn ook absoluut als personen veranderd. De pauze die we hebben genomen, heeft ons laten zien dat we óók individuen zijn en niet alleen Atreyu, waardoor we ook begonnen na te denken over dingen die we verder nog konden doen, buiten de band om. Door nieuwe avonturen aan te gaan zijn we als persoonlijkheden gegroeid, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat we ook als muzikanten verder zijn. Het hangt allemaal met elkaar samen.”

En natuurlijk had het ook een invloed op de muzikale koers van Atreyu. ”We hadden de ademruimte nodig om uiteindelijk weer opgewonden te zijn en zin te hebben in muziek maken met de band. Door deze hervonden energie was het eindelijk weer mogelijk om die hoeveelheid passie en creativiteit in het album te stoppen die het verdient. Tijdens het productieproces van Long Live plukten we hier duidelijk de vruchten van. Onze sound was weer perfect op elkaar afgestemd, maar op een hoger niveau dan ooit tevoren.”

Allesomvattend, was het volgens Dan gewoonweg een broodnodige tijdelijke stop. ”We willen nu gewoon weer. In 2010 was dit een heel ander verhaal. We waren opgebrand en niet meer hongerig en ambitieus; we wilden niet meer de grootste band van de wereld worden! Maar tijden veranderen en dát doel is weer in beeld. De neuzen staan weer dezelfde én de juiste kant op. We zijn weer verliefd geworden op ons ‘oude’ muzikale leventje en de gewenste energie en passie is ook weer terug. Ook tijdens onze shows merken we dat!” 

Inmiddels ligt Long Live zo goed als in de schappen. Diegenen die Atreyu een warm hart toedragen hebben al een aantal voorproefjes kunnen beluisteren; So Others May Live, Long Live, Do You Know Who You Are? en Start To Break. ”Het album gaat in essentie over de terugkeer van de band en dat we weldegelijk willen blijven bestaan, om vol overgave ons kunstje te vertonen.” De titel van het album slaat dus op het (hopelijk) lange leven dat Atreyu nog tegemoet gaat.

Ook When The Day Is Done werd losgelaten op de luisteraars, maar deze is niet te vinden op Long Live; waarom niet? ”We hebben hier al meermaals vragen over gekregen. We wilden het nummer enkel gebruiken als speciale uitgave tijdens Record Store Day, hier in Amerika. Zonder specifiek op data in te gaan, kan ik wel melden dat deze ook ooit online te koop aangeboden zal worden, afzonderlijk van Long Live.”

FacebookTwitter