Visions of Atlantis – The Deep & The Dark

Simpele melodische metal om vrolijk van te worden
71/100

Vijf jaar na het ietwat teleurstellende Ethera is Visions of Atlantis terug met een nieuw album, getiteld The Deep & The Dark. In 2016 verscheen nog een heel aardige ep met opnieuw opgenomen oudere songs (Old Routes – New Waters) maar deze zesde full-length staat gelukkig weer vol met nieuw materiaal. Zo goed als Delta (2011) is het allemaal niet, maar de Oostenrijkers leveren wel een vermakelijk album vol symfonische (power) metal met aanstekelijke refreinen en pakkende melodieën.

Visions of Atlantis wordt sinds 2013 aangevoerd door zangeres Clémentine Delauney. Haar vocalen nemen op The Deep & The Dark een centrale plaats in en bevallen nog altijd meer dan de ietwat dunne mannelijke zangpartijen van Siegfried Samer. De muziek is licht verteerbaar en op geen enkele manier vernieuwend, de uitvoering en het montere karakter van de songs maakt veel goed.

Na een aantal lekkere energieke songs volgt onze persoonlijke favoriet in de vorm van het opzwepende Book of Nature, inclusief subtiele folky touches en lekkere melodieën. Jammer genoeg kakt de plaat daarna behoorlijk in met de obligate (maar prima uitgevoerde) ballade The Last Home, een song die de vaart uit het album haalt en eigenlijk weinig toevoegt aan The Deep & The Dark. Een rustmoment is immers nog niet nodig na grofweg tweeëntwintig minuten muziek en vanaf dat moment heeft het album moeite weer echt lekker op gang te komen, en het duurt tot en met het suikerzoete duetje Dead Reckoning voor de boel weer wat wordt aangezwengeld. Het eerste blok van vijf songs is en blijft daardoor met afstand het meest interessant.

Ondanks de meerdere kritiekpunten overheerst toch echt het positieve gevoel na het beluisteren van The Deep & The Dark. Visions of Atlantis levert namelijk een heus feel good-album met upbeat songs, catchy muziek en een prima uitvoering. Het had allemaal wat meer diepgang mogen hebben en de originaliteitsprijs zullen de Oostenrijkers ook niet winnen, toch kunnen we nauwelijks stilzitten tijdens de sterkere passages van nummers als Return to Lemuria. Daarmee verdient dit album een ruime voldoende: simpele melodische metal om vrolijk van te worden!

Releasedatum: 16-02-2018 | Label: Napalm Records | Website

Tracklist:
01. The Deep & the Dark
02. Return to Lemuria
03. Ritual Night
04. The Silent Mutiny
05. Book of Nature
06. The Last Home
07. The Grand Illusion
08. Dead Reckoning
09. Words of War
10. Prayer to the Lost

Tags: , , , , , ,

FacebookTwitter