Ulvesang – The Hunt

Aangenaam voor de afwisseling
75/100

Naast zwanenzang en douchegezang is er ook Ulvesang: een duo dat darkfolk dan wel neofolk maakt. Hoe ze aan ‘darkfolk’ komen ontgaat mij volledig, want veel ‘dark’ is er in in ieder geval niet op The Hunt te bekennen. The Hunt is het tweede album van het Canadese duo Alex Boyd en Ana Dujakovic en staat vol met akoestische gitaarmuziek. Inspiratie wordt gehaald uit spiritualisme, heidendom, de natuur en melancholie.

The Hunt bevat in ieder geval aansprekend artwork en tien nummers, waaronder een intro en outro die afwijken van de rest van het album. Opener Invocation bevat wat uitstoten van een kraai, langzame percussie en een langzame proclamatie, waardoor een ambient sfeertje ontstaat. Ook afsluiter Mocvara heeft een reflectieve ambient ambiance en vormt een prima outro van deze plaat. Daar staan acht akoestische nummers tussenin die het hart van het album vormen.

The Hunt ligt direct goed in het gehoor en naarmate het album vordert, valt vooral het technische vernuft van dit duo op, gecombineerd met een goed gevoel voor nummers schrijven. Gedurende de plaat komen diverse emoties voorbij. The Trial bevat eerder warme hoopvolle klanken, The Break klinkt berustend en reflectief, terwijl The Dance met het staccato gitaarspel aan het einde een wat meer dreigende ondertoon heeft. Het zijn echter allemaal minimale nuances.

The Truth vormt het eerste en enige nummer dat niet volledig instrumentaal is. Deze track smaakt naar meer en doorbreekt het ietwat monotone timbre van de plaat een beetje, al is het eigenlijk aan de te late kant. Omdat de akoestische nummers gemiddeld rond de vijf minuten klokken wordt dit album, ondanks alle vakmanschap, toch wel een lange zit. Het gebrek aan zang is daarbij niet doorslaggevend. Wat wél veel impact heeft, is dat qua instrumenten alleen een gitaar wordt ingezet. Je verlangt toch naar wat meer authentieke instrumenten, zoals bijvoorbeeld Wardruna en Heilung die inzetten. Een gedoseerde inzet daarvan had de plaat toch wat houdbaarder gemaakt. Het begint op het einde nu toch allemaal wel heel erg op elkaar te lijken.

Ondanks die kritiekpunten levert Ulvesang met The Hunt een mooi album af. De Canadezen zijn technisch bijzonder onderlegd en weten diverse emoties met hun muziek op te roepen. Hun neofolk is vooral als achtergrondmuziek en voor de afwisseling lekker om eens op te zetten, ondanks het gemis aan instrumenten en zang. Desalniettemin is dit een goede opvolger voor hun self-titled debuut. Luistertips zijn vooral The Trial, The Gloom en The Break. Wie van albums zoals Kveldssanger (Ulver) of Where at Night The Wood Grouse Plays (Empyrium) houdt, óf een zwak heeft voor akoestische muziek in het algemeen, geeft deze plaat een kans.

Releasedatum: 16-03-2018 | Label: Nordvis Produktion | Facebook

Tracklist:
01. Invocation
02. The Trial
03. The Dance
04. The End
05. The Hunt
06. The Break
07. The Run
08. The Gloom
09. The Truth
10. Mocvara

Tags: , , , , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.