Tribulation – Down Below

Een prettige voortzetting
79/100

De Zweedse band Tribulation zit in de lift. Met het iconische album The Children Of The Night, dat uitkwam in 2015, braken zij met hun geluid van de eerste twee albums. Ze verruilden de death-metal sound voor de goth-rock. Dat werkte! Niet alleen was The Children Of The Night een hele sterke plaat, het deed de band ook goed. Zo waren ze afgelopen jaren al meerdere malen te zien in Nederland. Nu keren de heren terug met hun vierde plaat genaamd Down Below. Dit is tevens het eerste album met de nieuwe drummer, Oscar Leander, die overstapte vanuit de industrial metalband Deathstars.  

Toen de band de eerste single van het nieuwe album online gooide, The Lament, was eigenlijk meteen al duidelijk dat dit album het eerder ingeslagen pad verder op zou gaan. The Lament klinkt van alle tracks het meest als het laatste album, maar waar The Children Of The Night meer esoterisch en mysterieus was, met nummers die je eerder in trance brachten, heeft Down Below iets vlottere tracks en neigt het meer naar de psychedelica. Dit wordt al gelijk duidelijk bij het tweede nummer, Nightbound. Het is een up-tempo nummer met enorm catchy licks die je eigenlijk niet meer loslaat. Dit is een trend die het hele album tekent: vlotte, up-tempo goth rock met opzwepende psychedelische elementen. De daaropvolgende nummers, Lady Death en Subterranea vallen in hetzelfde kader.

Halverwege het album klinkt er een muzikaal intermezzo in de vorm van het getokkel op het nummer Purgatorio. Dat wordt gevolgd door Cries From The Underworld, wat dan ineens een iets trager nummer is, wat opvalt. Uiteindelijk weten ze dit trage tempo ook wel lekker om te draaien naar een psychedelisch nummer. Met name de zeer melodieuze lijnen in het gitaarwerk vallen op. Lacrimosa heeft verder nog kerkzang op de backingtrack, wat vooral live heel leuk zou kunnen gaan werken.

Down Below is dus een continuatie van het goth-rock geluid van Tribulation, met dit keer wat meer focus op psychedelica. De up-tempo nummers zullen vooral live lekker werken. The Lament daargelaten, zijn de nummers op Down Below uit hetzelfde hout gesneden en volgen ze een soortgelijke formule. Gelukkig is dit een formule die werkt en goed klinkt.

Releasedatum: 26-01-2018 | Label: Century Media Records | Website

Tracklist:
01. The Lament
02. Nightbound
03. Lady Death
04. Subterranea
05. Purgatorio
06. Cries From The Underworld
07. Lacrimosa
08. The World
09. Here Be Dragons  

Tags: , , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.