The Absence – A Gift for the Obsessed

Leuk cadeautje, niet alleen voor obsessievelingen
79/100

Bijna acht jaar was het muisstil rond de Amerikaanse band The Absence. De kans dat er nog een nieuw album zou komen leek nihil, maar wat schetste een paar weken geleden onze verbazing: plotsklaps plofte er een mail van het label M-Theory Audio in ons digitale postvak met daarin – u raadt het al – een splinternieuw wapenfeit van de melodeath-groep uit Florida: A Gift for the Obsessed. Een zeer onverwacht cadeautje!

Directe voorganger en derde langspeler Enemy Unbound (2010) was niet bepaald ons favoriete werkstuk van The Absence en gelukkig overtreft A Gift for the Obsessed dat eerstgenoemde album op alle fronten. Gepeperde melodeath met een thrasy inslag, lekker riffwerk (door twee nieuwe gitaristen, Taylor Nordberg en Joey Concepcion) en pissy vocalen van het enige overgebleven originele bandlid Jamie Stewart zorgen voor voldoende peper in de spreekwoordelijke reet. Opener en titeltrack A Gift for the Obsessed trekt meteen ouderwets van leer en brengt ons direct bij de les.

Ook als het tempo en de intensiteit dalen, zoals halverwege The Forging, staat de muziek als een huis. De lekkere gitaarleads zijn om je vingers bij af te likken, de productie en uitvoering zijn bovengemiddeld goed. Minpunt? De band lijkt wel wat op veilig te spelen, al is die keuze na een ‘pauze’ van acht jaar natuurlijk te billijken. Roestig is The Absence zo te horen niet en A Gift for the Obsessed is een lekker intensief brokje melodeath-geweld met een hoog ontvlambaarheidsgehalte. So what dat het wiel niet opnieuw wordt uitgevonden? Dit is gewoon lekkere herrie!

Als voorlaatste nummer krijgen we met You Can’t Bring Me Down een Suicidal Tendencies-cover voor onze kiezen, inclusief meezingbare refreinen (met fijne brulkoortjes) en veel respect voor het origineel. Hoewel er duidelijk een eigen draai aan het nummer wordt gegeven, blijft het een beetje de vreemde eend in de bijt vergeleken met het overige materiaal op dit album. Wellicht was het beter geweest om deze song als bonustrack op te nemen? Enfin, een kleine kanttekening, meer is het niet.

De speelduur van 57 minuten blijkt trouwens enigszins aan inflatie onderhevig, daar er aan het einde van afsluiter Idle Thrones een minutenlange stilte volgt, met een korte hidden track/voicemailboodschap tot besluit. Gelukkig bestaat er zoiets als een skipfunctie: het verborgen “nummer” is wat ons betreft zwaar overbodig en waarschijnlijk alleen voor de bandleden en hun directe omgeving leuk. Geen halszaak maar ook niet echt een fijne, energieke manier om deze plaat af te sluiten. Toch blijft het positieve de boventoon voeren. Liefhebbers van bands als Mors Principium Est, At The Gates maar ook Skeletonwitch (al is The Absence wat meer ‘opgepoetst’) zullen zich geen buil vallen aan A Gift for the Obsessed. Dit leuke cadeautje is dus zeker niet alleen weggelegd voor obsessievelingen.

Releasedatum: 23-03-2018 | Label: M-Theory Audio | Facebook

Tracklist:
01. A Gift for the Obsessed
02. Misery Trophies
03. The Forging
04. Thought & Memory
05. Celestial Hysteria
06. Septic Testament
07. The Alpha Illusion
08. Fear of Existence
09. You Can’t Bring Me Down (Suicidal Tendecies cover)
10. Idle Thrones

Tags: , , , , , , , , , ,

FacebookTwitter