Insight After Doomsday – Events Of Misery

Geen misère, maar ook geen vreugde
65/100

Het is alweer 4 jaar geleden dat de Spanjaarden van Insight After Doomsday van zich hebben laten horen. Events Of Misery volgt het in 2014 uitgekomen The Way To Nihilism op en doet dat met maar liefst 13 tracks, welke tezamen met 64 minuten meer dan een uur klokken. Geen kort ritje dus, deze vierde telg! 

Bij een eerste zoektocht naar hetgeen ‘IAD’ ons te bieden heeft, stuitte ik zowaar op een Flashdance-cover van Maniac. Deze elektronisch zwaar beladen track (inclusief kleurrijke clip) zette me ietwat op het verkeerde been, gezien de synths dermate dominant in de mix werden gegooid, dat het (bij mij) wat op de lachspieren werkte.

De death metal welke het vijftal ons op Events Of Misery voorschotelt is melodisch van aard en wordt inderdaad dik aangespekt met samples en keyboards, maar bij lange na niet zo godvergeten cheesy als op de eerdergenoemde kennismakingstrack.

Al luisterend naar de eerste paar tracks komen Göteborgse namen als Soilwork en In Flames direct aan de oppervlakte, maar ook het Zwitserse Sybreed mag niet vergeten worden. Met name In Flames is een belangrijke bron van invloed geweest, gezien IAD hetzelfde kunstje verwerkt in meer uitgesponnen – en sfeervolle tracks, welke helaas toch minder goed uit de verf komen. Populaire tracks van de eerdergenoemde Finnen zijn immers zo geliefd omdat deze niet verzanden in alsmaar voortkabbelende death metal, waarin kop en staart uit het zicht lijken te geraken. Je moet van goede huize komen om de aandacht vast te kunnen houden. En dat is waar ‘m de schoen wringt op dit album: de spanningsboog verliest bij elke track aan kracht, omdat deze te lang vastgehouden dient te worden.

Bij wijlen wordt de perfecte cohesie tussen vocalen en instrumenten bereikt; bij de middenstukken van The Sigh, Mystery, Tribe en The Nails Of Memory is het bijvoorbeeld smullen geblazen en wordt magische melodeath volgens het gewenste boekje gemaakt. Door de tracks wat bondiger te houden had het driedelige pak zowaar perfect gestaan. Nu is alles gewoon net niet goed uitgemeten, waardoor het helaas te lang is, wat zodoende het draag – en luistergenot niet bevordert.

Events Of Misery bevat een aantal sterke momenten, maar deze zorgen op een dertien songs tellend album niet voor het gewenste vuurwerk. Van een misère is overigens niet te spreken, maar van een vreugdevolle gebeurtenis evenmin. 

Releasedatum: 16-11-2018 | Label: Art Gates Records | Facebook

Tracklist:
01. The Other One (Part II)
02. Revolution
03. My Shelter
04. Surrender
05. The Sigh
06. Misery
07. Rise Of The Doomsday Breed
08. Wearing Out
09. The Nails Of Memory
10. Tribe
11. Events Of Misery
12. Sick
13. Part Of Me

Tags: , , , , , , , ,

FacebookTwitter