Her Despair – Mournography (EP)

Een nog te slijpen mes
55/100

Her Despair is een vrij jonge gothic rockband uit Groot-Brittannië: in 2015 kwamen ze met hun eerste plaat Hymns for the Hopeless, en nu zijn ze terug met de opvolgende ep Mournography.

Het album opent met Blaspheme With Me, een sterk nummer dat ook al eerder online was vrijgegeven. En met reden: dit is waarschijnlijk het sterkste nummer op de plaat. De opbouw van het gitaargetokkel aan het begin, de riffs en het dramatische stemgeluid: het is over het algemeen een erg pakkende song.

Mournography lijkt pas echt los te komen tijdens het tweede nummer, Valentine’s Mourning. Vlotte gitaren en een hoog tempo brengen echt vaart in het nummer. Dit in contrast met de volgende track, Within Tragedy, waarop direct weer wat gas wordt teruggenomen. Helaas niet ten goede: qua riffs, drumwerk en vocalen is het een beetje generiek: het blijft allemaal vrij rechttoe rechtaan. De opbouw van dit nummer is zodanig logisch dat je het verloop praktisch kunt voorspellen.

De vocalen en zanglijnen zijn weer wat beter op Damnation Tonight. Het riffwerk blijft hier echter ook weer redelijk simplistisch. Het laatste nummer, In The Arms of a Sadist, is niet zozeer een toegift, maar eerder een samenvatting van de vorige nummers. Van hetzelfde laken een pak.

Muziektechnisch mist het album een donker randje. Het is allemaal erg kaarslicht en zwart kant, maar wat ontbreekt is dat gevaarlijke stukje duisternis in het instrumentale gedeelte. De zang kent maar één stijl en vorm. Het past bij de dramatische sfeer die ze neer willen zetten, maar het is wel een vorm die je écht moet liggen. Anders is het al snel teveel. Wat meer afwisseling was mooi geweest, bijvoorbeeld met vrouwelijke vocalen of een wissel van clean en growls.

Centrale thema’s op dit album zijn blasfemie, de dood en de liefde. Of dit als zodanig uit de verf komt, betwijfel ik ten zeerste. Het is niet meeslepend en brengt totaal geen emoties over. Hoewel de juiste voorwaarden lijken gecreëerd, is het overduidelijk nog zoeken naar de juiste verhoudingen voor Her Despair.

Releasedatum: 20-07-2018 | Label: Eigen Beheer | Facebook

Tracklist:
01. Blaspheme With Me
02. Valentine’s Mourning
03. Within Tragedy
04. Damnation Tonight
05. In The Arms of a Sadist

Tags: , , ,

FacebookTwitter