At The Gates – To Drink From The Night Itself

Liefhebbers van melodeath: wat willen jullie nog meer?
90/100

Vier jaar na het sterke At War With Reality is At The Gates – misschien wel de bekendste exponent van de vruchtbare death metalscene die de Zweedse stad Göteborg in de late jaren 80 en vroege jaren 90 kende – terug met een kakelvers en boeiend nieuw album: To Drink From The Night Itself

Daar waar sommige genre- en generatiegenoten (looking at you, In Flames!) het inmiddels wat, uhm, rustiger aan doen – laten we beleefd blijven – heeft At The Gates nauwelijks aan venijn ingeboet. Goed, regelrechte nekbrekertjes als Blinded By Fear bevat To Drink From The Night Itself niet, toch maken songs als de lekker voortgalopperende (en stiekem erg catchy!) titeltrack en het minstens even pittige The Chasm indruk. Zanger Tomas Lindberg klinkt minder beknepen dan op At War With Reality, al had die vocale stijl op dat album ook wel zijn charme. ‘Tompa’ spuugt zijn gal deze maal minstens zo overtuigend.

Inspiratie werd opgedaan tijdens het lezen van ‘Die Ästhetik des Widerstands’ van de Duitse schrijver Peter Weiss: een boek over – kort samengevat – het tóch voeren van een uitzichtloze strijd en het bieden van weerstand, ongeacht de gevolgen. Dergelijke hoogdravende concepten zijn aan At The Gates wel besteed en we krijgen bij het beluisteren van de muziek op To Drink From The Night Itself ook het gevoel dat de muziek, voorzien een stevige donkere onderstroom, echt ergens voor staat en meer is dan zomaar goedkoop entertainment.

Met een dozijn songs in drie kwartier is To Drink From The Night Itself gevuld met puntige songs. Afgezien van de openingstrack Der Wilderstand en het filmische laatste stuk van afsluiter The Mirror Black is er weinig ruimte voor poespas. De band legt de lat erg hoog: er valt eigenlijk geen zwak moment op het album te bekennen en van sterke melodielijnen zoals op In Death They Shall Burn worden wij keer op keer ontzettend blij. De replay-waarde van de plaat is dan ook bijzonder hoog. 

Gitarist en lid-van-het-eerste-uur Anders Björler maakt sinds afgelopen jaar géén deel meer uit van At The Gates, maar zijn vervanger Jonas Stålhammar kwijt zich prima van zijn taak. Het gitaarwerk is om van te smullen. Er wordt in een aangenaam tempo gemusiceerd, alles wordt met overtuiging gebracht en het artwork dat oldskool aandoet mag er ook wezen. Wat wil een liefhebber van dit genre nog meer? Potentieel jaarlijstjesmateriaal, en we voorspellen dat een flink aantal van deze songs ook live indruk gaan maken. Gaat dat zien, bijvoorbeeld tijdens Graspop Metal Meeting 2018!

Releasedatum: 18-05-2018 | Label: Century Media Records | Website

Tracklist:
01. Der Widerstand
02. To Drink from the Night Itself
03. A Stare Bound in Stone
04. Palace of Lepers
05. Daggers of Black Haze
06. The Chasm
07. In Nameless Sleep
08. The Colours of the Beast
09. A Labyrinth of Tombs
10. Seas of Starvation
11. In Death They Shall Burn
12. The Mirror Black

Tags: , , , , , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.