Anaal Nathrakh – A New Kind Of Horror

Geen regressie maar agressie
87/100

Anaal Nathrakh is een van de interessantste bands die nog actief is. Slechts twee mannen, die samen een van de meest vernietigende cocktails van black metal, grindcore en (tegenwoordig) industrial op een plaat knallen, en dat dan doen met een zelfdestructieve en nihilistische razernij. Oh, en operarefreinen. Niet voor niets staat Anaal Nathrakh al jaren aan de top van de extreme genres. Waar veel bands neigen af te zwakken album na album, lijkt Anaal Nathrakh steeds extremer te worden. Vanitas bracht in 2012 een vernieuwde energie, een lijn die doorgezet werd met Desideratum (2014) en The Whole Of The Law (2016). Deze frisse koers kenmerkt zich door het doorbreken van een taboe van hun eerdere platen: samples, keyboards en elektronica. Eerder werd al samengewerkt met dubstepproducer Gore Tech, en dat vertaalde zich in een industriëler, harder geluid met krijsende noise en sinistere koortjes. The Whole Of The Law omarmde deze sound, en A New Kind Of Horror gaat gewoon door.

Wat we horen is onmiskenbaar Anaal Nathrakh, maar het is alweer anders dan de voorgaande plaat. A New Kind Of Horror gaat nog verder in het gebruik van samples. Op Forward! gebruikt men zelfs een machinegeweer als ‘instrument’. Niet dat de gitaren opeens weg zijn, want nog steeds worden onze oren gebombardeerd met een kakofonische wall of sound. A New Kind Of Horror put uit twee werelden. Aan de ene kant is het een enorm catchy album. Jawel, de refreinen zijn memorabel en epischer dan voorheen. Luister Obscene As Cancer, en zeg niet dat die uithaal in het refrein (“in all my dreeeaaaaaammmmss”) niet blijft hangen. Dave ‘V.I.T.R.I.O.L.’ Hunt zingt hoger, met meer falsetto dan een boze Rob Halford. Maar aan de andere kant presenteert Anaal Nathrakh een paar van de hardste nummers sinds The Codex Necro. The Apocalypse Is About You is furieus, walgelijk in zijn agressie. De blastbeats lijken niet te stoppen. Denk aan I Am The Wrath Of God And The Desolation Of The Earth van In The Constellation Of The Black Widow, of Castigation And Betrayal van Hell Is Empty… en dan heb je een goed referentiepunt. En ook de stormramgrind van Mother Of Satan en Vi Coactus, met vocale bijstand van Bleeding Through-frontman Brendan Schieppati is op en top Anaal Nathrakh.

A New Kind Of Horror is meteen het kortste Anaal Nathrakh album ooit geworden. Klokkend op krap 33 minuten, maar liefst 5 minuten korter dan Passion. Die lengte is typisch voor wat Anaal laat horen op het album: woest, verschroeiend, recht voor zijn raap. In eerste instantie is het even wennen aan Dave Hunts meer dramatische aanpak, en lijkt het dan ook het punt te missen. Na enkele luisterbeurten valt het kwartje en is de plaat te beoordelen. Of het beter is dan The Whole Of The Law is moeilijk te zeggen, misschien is dit wel de eerste keer dat de band niet vooruitgaat, maar stil blijft staan. Het is echter geen achteruitgang. Anaal Nathrakh anno 2018 is nog altijd extremer dan 95% van alle andere bands aller tijden. 

Releasedatum: 28-09-2018 | Label: Metal Blade Records | Website

Tracklist:
01. The Road To
02. Obscene As Cancer
03. The Reek Of Fear
04. Forward!
05. New Bethlehem – Mass Death Futures
06. The Apocalypse Is About You
07. Vi Coactus
08. Mother Of Satan
09. The Horrid Strife
10. Are We Fit For Glory Yet (The War To End Nothing)

Tags: , , , , ,

FacebookTwitter