Through the Eyes of the Dead – Disomus

Neigt meer naar death dan naar 'core
78/100

Ondanks dat het Amerikaanse Through the Eyes of the Dead al sinds 2003 zijn muzikale plasje doneert in het deathcoriaanse urinoir is de naam mij tot op heden onbekend gebleven. Disomus mag daar, zeven lange jaren na Skepsis (2010), verandering in aan gaan brengen.

Startpunt is Hate The Living en laat direct horen dat TTEOTD niet de gebruikelijk moderne deathcore serveert die we horen bij bands als (bijvoorbeeld) Oceano, Thy Art Is Murder, Suicide Silence en Whitechapel. Invloeden van The Black Dahlia Murder, Bloodbath, Cannibal Corspe (waar mogelijkerwijs de naam uit is ontsproten) en Suffocation doorspekken het bandgeluid des te meer: de muzikale richting van het vijftal neigt dan ook meer naar death dan naar ‘core.

Chuggende breakdowns als op Haruspex en Till Solace, She’ll Haunt gaan vervolgens hand in hand met Gojira-achtige uithalen op bijvoorbeeld The Binding Nightmare Hex, terwijl op Stygian Maelstrom en Dismal de tremolo hevig vibreert en zich op (wederom) Haruspex en Teras door Meshuggah beïnvloedde solo’s openbaren. Hetgeen resteert is een erg donker, charmant en allerminst schoongepoetst geluid, met voldoende dynamiek, zoals bovengenoemde opsomming reeds doet blijken.

Het stemgeluid van frontman Danny Rodriguez is fenomenaal op Disomus. De afwisseling tussen hoge pieken en diepe dalen welke de gekrulde schreeuwlelijk hanteert, zou menig deathcore/death metal brulboei graag in zijn schoentje of onder de kerstboom vinden komend jaar.

Wat resteert is een alleraardigst album welke niet bedropen is van typische deathcore anno 2017. Vanwege het hoge (oldschool) death metalgehalte is het een intense, donkere muzikale reis geworden. Through the Eyes of the Dead-fans kunnen dan ook opgelucht ademhalen en Disomus alvast op hun verlanglijstje noteren!

Releasedatum: 13-10-2017 | Label: eOne Music | Facebook

Tracklist:
01. Hate The Living
02. Obitual
03. Haruspex
04. Of Mortals, We Once Were
05. The Binding Nightmare Hex
06. Vortices In The Stygian Maelstrom
07. Ignis
08. Teras
09. Till Solace, She’ll Haunt
10. Dismal

Tags: , , , , ,

FacebookTwitter