The Unguided – And The Battle Royale

Weinig overtuigend
59/100

Hey, alweer een nieuwe plaat van de Zweedse melodic death, pardon: modern metalband The Unguided? Jazeker! Na iets meer dan één jaar is And The Battle Royale het nieuwste kindje van de band rond Richard en Roger Sjunesson, die u misschien nog kent van Sonic Syndicate.

Voor meer informatie over de relatie tussen The Unguided en Sonic Syndicate, verwijzen we graag door naar onze eerdere recensies van Lust and Loathing (2016) en Fragile Immortality (2014). Waar Sonic Syndicate tegenwoordig liefhebbert in muziek die weinig meer met metal te maken heeft, blijft The Unguided haar roots iets meer trouw. We zeggen bewust ‘iets meer’ want net zoals de nieuwste Sonic Syndicate-plaat Confessions (2016) is ook And The Battle Royale ontzettend gelikt en commercieel (pardon: ‘modern’) en de plaat drijft op poppy electro-invloeden. We laten het graag aan u over of dat, in combinatie met de dik aangezette cleane zang en ‘veilige’ en weinig extreme harsh vocals, in uw straatje passen of juist niet, wat ons betreft is het allemaal net té voor een hogere score. Te zoet, te weinig gitaargedreven en te voorspelbaar. Wel nog altijd stukken beter te pruimen dan de bras waar Sonic Syndicate vorig jaar mee kwam aankakken overigens, al is dat niet echt een bijzondere prestatie.

‘Melodic death metal’ is de muziek van The Unguided al even niet meer te noemen; groovy (en soms regelrecht poppy) metalcore slaat anno 2017 de klok, met And The Battle Royale gaat de band verder op de met Lust and Loathing ingeslagen weg. Na een handvol luisterbeurten blijft er maar bar weinig hangen en lijken alle songs te versmelten tot één 36 minuten durend geheel. Ronduit slecht is het allemaal niet maar de plaat weet ook nauwelijks te overtuigen en de cleane zang staat wat ons betreft veel te prominent in de mix, evenals de toetsen/samples. Het gebrek aan onderscheidend vermogen is een gigantisch manco op compositorisch vlak, evenals de halfslachtige poging om dan toch ten minste aan het begin van de plaat stevig van leer te trekken tijdens opener Death’s Sting. De tien seconden (vanaf 0:50 tot 1:00) ‘echte’ metal in dit nummer rammelen namelijk aan alle kanten.

Maargoed: wie het kleine niet eert, enzovoort. We zijn al lang blij dat er af en toe wat gitaarpartijen in de spotlight staan. Energiek is And The Battle Royale gelukkig wel, zij het met vlagen, en er zijn links en rechts best een paar geinige passages en catchy momenten te vinden. Bekijken we de plaat echter over de hele linie van 36 minuten, dan stemt ons dat niet bepaald vrolijk. Ook niet droevig overigens, ‘desinteresse’ is de beste omschrijving van wat dit suikerzoete plaatje bij ons oproept. Er is zeker een markt voor dit soort makkelijk in het gehoor liggende semi-harde muziek, al is het maar als ‘gateway’ voor jonge muziekliefhebbers. Een echte meerwaarde heeft And The Battle Royale helaas niet. Een krap zesje voor de moeite, en dan zijn we nog coulant. Ohja, Blizzard (van World of Warcraft) belde, ze willen graag hun enigszins potsierlijke artwork terug…

Releasedatum: 10-11-2017 | Label: Napalm Records | Website

Tracklist:
01. Death’s Sting
02. The Heartbleed Bug
03. Legendary
04. Dark Metamorphosis
05. A Link to the Past
06. Anchor Stone (of the World)
07. Manipulate Fear
08. Force of Nature
09. King’s Fall

Tags: , , , , , , , ,

FacebookTwitter