The Howling Void – The Darkness at the Edge of Dawn

Kopje onder in dromerige doom
90/100

Na bijna twee jaar stilte keert The Howling Void deze gure wintermaand terug met alweer zijn zesde full length studio album genaamd The Darkness at the Edge of Dawn. De eenmansband uit Texas leverde eerder prachtige sfeervolle plaatjes af als Nightfall uit 2016 en The Triumph Of Ruin uit 2016 en besluit met The Darkness at the Edge of Dawn de succesvolle samenwerking met het label Avantgarde Music voort te zetten. The Howling Void bestaat alweer tien jaar en dat moet volgens de mysterieuze multi-instrumentalist Ryan Wilson gevierd worden. Hij belooft op deze release een handvol nieuwe songs met een traag tempo, waarbij de focus ligt op een bijzondere mix van Oost-Europese funeral doom en een typerende, krachtige en masculine, Amerikaanse sound.

Kalm en treurig akoestisch gitaarspel luidt opener Distant Shores in. De kenschetsende trage tonen vormen de basis en hypnotiserende clean vocals omsluiten ons als kille ochtendmist. Droeve keyboardpartijen en langzame drums ondersteunen Wilson’s nostalgische dromen over verre kusten, waarbij het redelijk eentonige maar monolitische stemgeluid de rode draad legt voor de rest van de plaat. Opvolger A Seed On Stone is qua sfeer iets anders en het gitaarspel is wat scherper en meer aanwezig, waardoor je door een zachte hand terug de realiteit in wordt geduwd. Bijbehorende clip is overigens ook prachtig: ingetogen en simpel, met geweldige kunst op de achtergrond. 

Het is bij dit tweede nummer al zeer evident dat The Darkness at the Edge of Dawn net zo’n uitgestrekte ontsnappingswereld weet te creëren als voorgangers The Triumph Of Ruin en The Womb Beyond The World. Er zijn veel invloeden van eigenzinnige en gelijksoortige bands als Alcest, Les Discrets en Harakiri For The Sky te horen, en het is verfrissend om te ontdekken hoe The Howling Void deze invloeden eigen heeft gemaakt en op deze manier een uniek sausje over de somnolente nummers giet. 
The Darkness at the Edge of Dawn
is een persoonlijke favoriet. We worden verrast met een door blues geïnspireerde, kalme solo, slechts gedragen door zachte drums, waarna de song moeiteloos weer overvloeit in de doom sferen. Silence and the Setting Sun bevat relatief gezien de meeste vocals vergeleken met de rest van de nummers: Wilson’s milde stem is het fundament waarop de rest van de instrumenten zijn gebaseerd. Een sterke tegenhanger met het voorgaande vooral instrumentale nummer maar verandering van spijs doet zeker eten. Het zorgt voor een zeer prettige dynamiek binnen het album. Afsluiter When I Am Forgotten is met zes minuten de kortste song op The Darkness at the Edge of Dawn en beëindigt de plaat met een serene doch krachtige toon. Het is wellicht het rustigste nummer op het album en past daarom prima als definitieve, dweperige beëindiging van deze hypnotiserende klacht.

The Howling Void brengt ons met The Darkness at the Edge of Dawn een huiveringwekkend, melancholisch en tegelijkertijd dromerig en bespiegelend album dat zowel geschikt is voor de doorwinterde klassieke doom fans als voor de liefhebber van wat meer contemporain werk. Wilson trekt het logge en slepende tempo van voorgaande releases door, en hoewel de plaat qua karakteristiek doom gitaarwerk wat meer ingetogen is, behoudt The Darkness at the Edge of Dawn die typische droefgeestige sfeer die The Howling Void zo goed weet over te brengen. Zeer prettige bijkomstigheid: The Darkness at the Edge of Dawn is niet tot in de puntjes overgeproduceerd en draagt met de lichte ruis een extra mooi scherp randje. De compositie klinkt hierdoor op sommige momenten wat nevelig, maar dit past juist goed binnen de soezerige ambiance. Het enige minpunt dat wij hebben kunnen ontdekken aan deze release, is dat de plaat slechts 38 minuten aantikt. Het gaat hier echter wel om 38 minuten optimaal luistergenot waarbij je je totaal kan verliezen in de vijf sombere, betoverende songs. Gedachten op nul, volume op honderd, en het onderdompelen in deze sublieme plaat kan beginnen. The Darkness at the Edge of Dawn is puur genieten. Een absolute aanrader!

Releasedatum: 18-12-2017 | Label: Avantgarde Music | Website

Tracklist:
01. Distant Shores
02. A Seed On Stone
03. The Darkness at the Edge of Dawn
04. Silence and the Setting Sun 
05. When I Am Forgotten

Tags: , , , , , , , , , , ,

FacebookTwitter