Resist The Ocean – Heart Of The Oak

Veelzijdig en verdienstelijk debuut
78/100

Het Duitse Resist The Ocean komt drie jaar na de ep Weather The Storm en zeven jaar na de oprichting met de eerste volledige plaat op de proppen. Heart Of The Oak, een mengeling van harde muziekstijlen, kunnen we gerust als een meer dan verdienstelijk debuutalbum beschouwen.

Dat die verdomd grote plassen water (en plastic, snik) een inspiratiebron zijn voor veel bands wordt nogmaals duidelijk. Ik denk, om enigszins recentelijk te blijven, aan een nummer als The Ocean’s Heart van Caliban, maar ook aan bands als Being As An Ocean en The Ocean Collective; een zee aan voorbeelden om uit te vissen dus. Met Resist The Ocean doet opnieuw een ruig muzikaal genootschap een duit in het al rijkgevulde zakje.

Het vijftal, afkomstig uit Nürnberg, maakt muziek die is geschroeid op een leest van heavy metal, melodische hardcore en (jawel) pop punk. Genres die je niet per se recht naast elkaar ziet wonen, maar toch prima in dezelfde straat neergezet kunnen worden, zo toont Heart Of The Oak. In principe is aan die typering geen woord gelogen; nog zonder je in de band te verdiepen haal je er het zware, het melodieuze en het snelle al vrij rap uit. Oceanlung leunt dicht tegen de heavy metal aan, terwijl de titeltrack juist weer voor behoorlijk stevige pop punk door kan gaan, gecombineerd met vocals die eerder aan DIY-hardcore doen denken.

Desondanks weet Resist The Ocean niet de volle zit te boeien, misschien zijn die veertig minuten net een tikkeltje te lang. Bij dat totaal zit dan wel de extra versie van Gilded Cage als bonustrack opgeteld; een nummer die exclusief voor iTunes is toegevoegd en een akoestische bijdrage van June, van het songwriting duo Nick and June (sorry Simon) bevat. Een gigantisch contrast vergeleken met de rest van de plaat, maar eigenlijk heel slim gedaan, want plots is de aandacht weer terug. Na de lichtelijk raspende en snoeiharde brulstem van Jochen Hofmann worden de gehoorgangen plots gezalfd.

Dit alles wekt de indruk dat Resist The Ocean al direct verdomd goed weet waar het mee bezig is. En dat wordt ook hier op waarde geschat; benieuwd dus naar hetgeen deze vijf Duitse männer nog meer in het vat hebben zitten.

Releasedatum: 28-04-2017 | Label: Bleeding Nose Records | Facebook

Tracklist:
01. Oceanlung
02. Long Road Home
03. Cauterize
04. Heart Of The Oak
05. Ambers
06. Handcarved Coffins
07. Dreamwalker
08. Black Rust
09. The Last Of Our Kind
10. Gilded Cage
11. Gilded Cage (Acoustic bonustrack)

Tags: , , , , , ,

FacebookTwitter