Malleus – Storm of Witchcraft (EP)

Nostalgisch knallen
76/100

Er zijn subgenres binnen de metal die bákken met aandacht krijgen, zoals black metal en shoegaze, en er zijn stromingen die relatief onderbelicht blijven. Eén van die onderbelichte stromingen is de proto-metal, die in het begin van de jaren 80 haar hoogtij vierde. Een tijd waarin de black, death en thrash nog wat minder fijnmazig gedefinieerd werd. Malleus brengt ons terug naar die tijd en roept referenties op naar onder andere de begintijd van Bathory, Venom maar vooral Celtic Frost.

Malleus is vermoedelijk een vrij nieuwe band uit het Amerikaanse Boston. Vermoedelijk, omdat op internet vrij weinig over dit trio te vinden is. De eerste uitgave betreft de ep Storm of Witchcraft, die oorspronkelijk in 2016 in eigen beheer werd uitgegeven. Nu is de uitgave heropgepakt door platenlabel Blood Harvest, dat de schijf, naast op tape en digitaal, ook op vinyl uit gaat geven. Het label beschrijft Malleus ‘als een reliek uit een vergane tijd’ en dat is een passende omschrijving.

Storm of Witchcraft bevat zeven nummers en kent een speeltijd van 36 minuten. Het retro artwork geeft uitstekend weer wat je van de muzikale inhoud mag verwachten. Opener Winds of Wrath/Ire begint met, hoe verrassend, wat geluiden van wind, waarna vrij snel het tempo opgevoerd wordt tot een effectieve black/thrash/punk mix. Na drie minuten komt de scream die herinnert aan Bathory ten tijde van het album Under The Sign of The Black Mark. Hoewel er leuke momenten in het nummer zitten, is het nog niet echt overtuigend.

Op Blackened Skies wordt rustig afgetrapt met slechts één elektrische gitaar, maar later gaan alle registers open. ‘Celtic Frost die 2x zo snel afgespeeld wordt met een Bathory scream’ geeft een goede impressie. Er wordt zo nu en dan effectief getemporiseerd, waarna de proto-metal des te overtuigender uit de speakers knalt. Demonology I is bijvoorbeeld een mid-tempo stuk, wat op zich wel wat korter had gekund, maar wat wél de lont is waarop het furieuze Demonology II ontbrandt. Heerlijk. Dit is metal zonder enige franje, die je in een opwelling misschien simpel zou kunnen noemen, maar daarmee doe je Malleus tekort. Het is lastig om stil te zitten en dat heeft alles te maken met de kwaliteit. Het korte The Wolf gooit er nog een versnelling bovenop en omdat de screams hier prominenter aanwezig zijn, klinkt dit allemaal net wat zwarter. Met Act of Faith en Storm of Witchcraft eindigt de ep bijzonder sterk.

Dit is vast niet ieders kopje thee, maar wie van ‘oer metal’ houdt en bands als Celtic Frost en Hellhammer tot zijn favorieten rekent, moet hier toch eens een luistersessie aan wijden. Zeker als je ook Bathory uit hun debuuttijd kan waarderen. Malleus is doorgaans sneller en klinkt productioneel modern en nostalgisch tegelijk, maar desondanks zijn de gelijkenissen daar. Een hele prettige schijf om voor de afwisseling eens op te zetten.

Releasedatum: 27-10-2017 | Label: Blood Harvest | Bandcamp

Tracklist:
01. Winds of Wrath/Ire
02. Blackened Skies
03. Demonology I
04. Demonology II
05. The Wolf
06. Act of Faith
07. Storm of Witchcraft

Tags: , , , , , , , , ,

FacebookTwitter