In Reverence – The Selected Breed

''En het regent géén zonnestralen''
79/100

Het uit Stockholm afkomstige In Reverence debuteert deze maand, na 7 jaar, met The Selected Breed en heet ons ha(r)telijk welkom met een flinke scheut atmospheric death metal. Gezien de kwaliteit die de Zweden uitdragen verbaasde het me enigszins dat dit pas het eerste voltallige album betrof. Slechts enkele singles en een ep gingen The Selected Breed reeds voor. We krijgen bij Ragherrie immers promo’s van actieve death metal bands binnen welke ons minder weten te bekoren. In Reverence legt de vlijmscherpe lat, na haar oprichting in 2010, direct op een respectabel niveau. Fans van o.a. Behemoth, Bloodbath en (zelfs) Rotting Christ kunnen in ieder geval al wat op hun verlanglijstje voor de Goedheiligman zetten.

Zoals het een goede death metal band betaamt ligt het tempo op The Selected Breed, acht tracks lang, genadeloos (bijna tech-death) hoog, maar weet de band soms wel wat lucht te creëren door epische, sfeervolle elementen in de mix te gooien. Met name aan de kop en de staart van de nummers klaart de hemel bij wijlen een beetje op, alvorens deze binnen luttele momenten vakkundig dichtgetimmerd wordt met donkere wolken. Zo is albumopener Jahiliah hier een mooi voorbeeld van. Enkel het afsluitende instrumentaaltje Life Rejuvenate mag een uitzondering in intensiteit worden genoemd. Bij In Reverence regent het dus duidelijk géén zonnestralen (”oehoehoeh”). Ook het typische stemgeluid van frontman Filip Danielsson windt er geen doekjes om. Bij Ragherrie zijn we van mening dat de beste man er vast en zeker een tof oldskool Bloodbath-covertje uit weet te spugen. Het is maar een suggestie…

Met The Selected Breed laat In Reverence maar weer eens zien dat Scandinavië toch echt wel de bakermat is van een potje hoogstaande metal. Of de heren er een dikke boterham mee gaan verdienen trekken we ten twijfel (de vijver wordt immers alsmaar voller), maar dat deze eerste full-length naar meer smaakt mag gezegd worden. Wanneer de band vaker haar gezicht laat zien in de muziekwereld weten ze wellicht aan de klauwen der vergetelheid te ontkomen. We gaan het zien!

Releasedatum: 26-05-2017 | Label: Non Serviam Records | Facebook

Tracklist:
01. Jahiliah
02. Gods Of Dehumanization
03. Prometheus
04. The Selected Breed 
05. The Sixth Bloodletting
06. Anthropogeny
07. Red Waves
08. Gift Of Disintegration
09. Life Rejuvenate

Tags: , , , , , ,

FacebookTwitter