Figure Of Six – Welcome To The Freak Show

Eigenzinnige freakshow met meerdere gezichten
81/100

Het uit Italië afkomstige zestal Figure Of Six wist me via de eerste tonen van albumopener Welcome To The Freak Show (tevens de titeltrack inderdaad) enigszins in het snotje te nemen. Vanwege de albumtitel en de circus- en kermisgeluiden dacht ik in in eerste instantie te maken te hebben met een Avatar-kloon.

Nadat frontman Allesandro ”Hell” Medri ons welkom heeft geheten bij dé freakshow, waar al onze dromen waarheid worden, wordt namelijk al vrij snel duidelijk dat de pastadraaiers de mosterd liever halen bij deathcore, djent en nu-metal. De gitaren zijn laaggestemd en de nummers zijn catchy doch bij wijlen ook progressief/djenterig van aard.

Figure Of Six draait alweer twaalf jaar mee in de metalen wereld en wist rond de jaren nul (zeg, vanaf 2000) goed aan te sluiten bij populaire nu-metal acts à la Static X en Dry Kill Logic (met wie ze overigens de weg onveilig hebben gemaakt in hun begindagen). We zijn inmiddels een kleine tien jaar verder en de band heeft in Medri een nieuwe frontman gevonden, welke er graag verschillende zangtechnieken op na houdt. De soms panische afwisseling, zowel vocaal als muzikaal, doet soms denken aan djent-grondlegger SikTh (luistert u bijvoorbeeld eens naar The Mirror’s Cage en het illustere But Deliver Us From Evil), iets wat dan ook als compliment mag worden gezien. Daarnaast is ook de invloed van o.a. In Flames te vinden op tracks als Clown en The Man In The Dark, waardoor bij vlagen geneigd wordt naar melodeath, hoewel de nummers in zijn geheel niet als dermate getypeerd mogen worden.

Door de juiste verhoudingen te hanteren hebben ze een modern progressief geluid weten te creëren, waarin ook zat ruimte is voor beklijvende elementen. Lekkere breakdowns zijn zodoende dan ook te vinden op o.a. de titeltrack en The Tightrope Walker en The Weake One: het moge duidelijk zijn dat Welcome To The Freak Show niet voor één gat te vangen is. Electro-invloeden zijn daarnaast ook te vinden in de muzikale formule van Figure Of Six. Het merendeel is soepel verwerkt in hetgeen ons wordt voorgeschoteld (met The King And The Servant hierin als persoonlijke favoriet), doch komt op The Tightrope Walker toch ietwat onverwachts naar voren door een (niet noodzakelijke) dubstep (a.k.a. ‘schijtende transformers’) einde aan het geheel te kakken.

Welcome To The Freak Show is dan ook een veelzijdig album geworden welke je een aantal maal de gehoorgang dient te laten passeren alvorens tot een gedegen conclusie gekomen kan worden. De hokjesdenker daag ik bij deze dan ook graag uit.

Releasedatum: 26-05-2017 | Label: Bleeding Nose Records | Facebook

Tracklist:
01. Welcome to the Freak Show
02. The Man in the Dark
03. The Weak One
04. Edward Mordrake
05. The Tightrope Walker
06. The Mirror’s Cage
07. Monster
08. The King and the Servant
09. Clown
10. But Deliver Us From Evil

Tags: , , , , , , , ,

FacebookTwitter