Elvenking – Secrets of the Magick Grimoire

Meer power, iets minder folk
79/100

De power/folk metalband Elvenking draait dit jaar alweer 20 jaar mee in het muziekwereldje. Dat heugelijke feit wordt gevierd met een nieuwe plaat, met de titel Secrets of the Magick Grimoire. Fans hebben drie jaar moeten wachten op de opvolger van The Pagan Manifesto (2014) maar nu is het dan zover: Elvenking-album nummer negen begint in stijl, met het filmische intro van Invoking the Woodland Spirit.

Meteen zit de vaart er lekker in, en langzaam maar zeker beginnen onze mondhoeken al op te krullen tot een heuse glimlach. Elvenking is hun eigen kunstje nog altijd niet verleerd en Secrets of the Magick Grimoire is misschien geen baanbrekend maar wél een erg fijn album, waarbij opvalt dat de power metal deze maal de boventoon voert. Track vier, The Horned Ghost and the Sorcerer, is het eerste uitgesproken folk metal-nummer van de plaat, die ook verder een veel duidelijkere ‘power’- dan ‘folk’-vibe heeft.

Toch is er – ondanks dit nuanceverschil – ook veel onveranderd. De bijzondere en ietwat dunne zang van Davide “Damna(goras)” Moras past goed bij de muziek en is op z’n minst een factor waarmee de band zich weet te onderscheiden van het gros der genregenoten; toch maken juist die vocalen Elvenking tot een verworven smaak. Vrouwenzang, groepsvocalen en solide instrumentaal werk zorgen daarbij voor de nodige variatie. Als extraatje kleurt Witchery/Nekrokraft-brulboei Angus Norder een handjevol songs verder in met zijn harsh vocals, terwijl Snowy Shaw (Dream Evil, King Diamond) een mopje meezingt op het opzwepende At the Court of the Wild Hunt.

Elvenking schotelt ons een dozijn nieuwe songs voor, en die zitten eigenlijk zonder uitzondering oerdegelijk in elkaar. Erg spannend wordt het dan misschien niet; Secrets of the Magick Grimoire is behoorlijk energiek en vooral erg vermakelijk. Van de show eerder dit jaar (in Dynamo, Eindhoven) wisten we al dat Elvenking live ook bijzonder boeiend kan zijn; songs als singletje Dragen’s Maelstrom, maar ook het erg meezingbare The One We Shall Follow of het oldskool-knallertje The Wolves will be Howling, kunnen moeiteloos in de setlist van de band geïntegreerd worden.

Als geheel laat Secrets of the Magick Grimoire dan ook een positieve indruk achter: simpel maar ontzettend doeltreffend. Dit negende album stemt ons vrolijk dankzij pakkende melodieën en fijne refreinen en biedt meer dan een uur nieuwe Elvenking-muziek. Vanwege het aanstekelijke karakter is de plaat niet te versmaden voor liefhebbers van power- en/of folkmetal – of je nu bekend bent met het oudere werk van Elvenking of juist niet. Voor de diehard verzamelaars onder ons staan er op de limited edition ook nog vier oude bonus tracks, waarvan er tot op heden niet één verkrijgbaar was in Europa. Wat wenst een Elvenking-fan zich nog meer? Een nieuwe tournee misschien…?

Releasedatum: 10-11-2017 | Label: AFM Records | Website

Tracklist:
01. Invoking the Woodland Spirit
02. Draugen’s Maelstrom
03. The One We Shall Follow
04. The Horned Ghost and the Sorcerer
05. A Grain of Truth
06. The Wolves Will Be Howling Your Name
07. 3 Ways to Magick
08. Straight Inside Your Winter
09. The Voynich Manuscript
10. Summon the Dawn Light
11. At the Court of the Wild Hunt
12. A Cloak of Dusk

Tags: , , , , , ,

FacebookTwitter