Dynfari – The Four Doors of the Mind

Schitterends uit IJsland
93/100

IJsland: het land van het Noorderlicht, de ijskappen, de zwarte vulkaanstranden, maar ook het land van bijzondere muziek. Dynfari is daar een voorbeeld van. Met The Four Doors of the Mind brengen ze, twee jaar na hun laatste release Vegferð Tímans, een splinternieuw conceptalbum uit dat volledig draait om, de titel zegt het al, de vier ‘deuren’ van het brein.

Het vierkoppige gezelschap uit het IJslandse Reykjavik wordt over het algemeen gezien als het hardere, heftigere broertje van Sólstafir, met volledig IJslandse teksten die thema’s als levensfilosofie, de dood, hoop en verlies beschrijven. Hun muziek wordt, naar eigen zeggen, geïnspireerd door de black metal scene, waarbij het atmospheric-aspect een grote rol speelt. The Four Doors of the Mind rust op een mix tussen het filosofische gedachtegoed van de Amerikaanse schrijver Patrick Rothfuss en hoe het menselijk brein omgaat met pijn, gecombineerd met de werken omtrent het menselijk bestaan van de IJslandse dichter Jóhann Sigurjóhsson. Kortom: een album met inhoud!

The Four Doors of the Mind start met de gelijknamige openingssong, waarin het idee achter het album wordt samengevat in anderhalve minuut, onder begeleiding van een orgel en post-rock gitaren. De rustige, maar donkere, stem kondigt aan dat ‘slaap’ de eerste stap is: “Sleep offers us a retreat of the world and all its pain and marks passing time”, waarna het nummer feilloos overloopt in 1st Door: Sleep. Kalme, gevoelige gitaarsolo’s bepalen het tempo alvorens de song zich in, voor atmospheric black metal typisch, geweld stort. Snelheid en intensiteit worden gedurende het acht minuten durende nummer prima afgewisseld, er is sprake van een fijne variatie binnen de track. Na Sorgarefni Segi Eg þér gaat de plaat over op de tweede deur: 2nd Door: Forgetting. Lichtelijk lugubere pianopartijen paren samen met de stem: “The saying ‘time heals all wounds’ is false. Time heals most wounds, the rest are hidden behind this door.” Interessante drumpartijen van Jón Emil ondersteunen het zware, depressieve gitaarwerk van Jóhann Örn en Bragi, waarbij enkele zeer prettige solo’s om de hoek komen kijken.

De volledig instrumentale song markeert het einde van de grimmigheid en geeft een andere wending aan het album. Hier begint het tweede deel; zachte en treurige tonen dragen de plaat verder met nummers als Sorg, waarop niet gezongen, maar rustig gepraat wordt, terwijl bedaarde gitaren en fluitpartijen de vocalen begeleiden. De een-na-laatste deur wordt geopend met 3rd Door: Madness, wellicht het meest intense nummer op The Fours Doors of the Mind en een persoonlijke favoriet. Prachtige melodische dimensies worden verenigd met imponerende, raggende gitaarpartijen; de aanvaarding van krankzinnigheid en lijden glijden moeiteloos over in Bikarinn, waarna we alweer aankomen bij de laatste deur van het brein: 4th Door: Death. Maar liefst dertien minuten neemt Dynfari ons mee in de dood: eerst lijkt het sterven eng en buitenaards, daarna volgt de acceptatie en de realisatie dat de dood iets prachtigs en iets onontkoombaars is.

We kunnen maar één conclusie trekken: Dynfari’s The Four Doors of the Mind is een ontzettend bijzonder album. De imponerende, existentialistische ideeën van de schrijvers waar dit werk op rust worden moeiteloos gecombineerd met rammende atmospheric black metal en, verrassend genoeg, ook met de wat meer traditionele instrumenten zoals het eerder genoemde orgel, de fluiten en de bouzouki. Hoewel de plaat melancholisch en zwaarmoedig aandoet, worden de rauwste menselijke emoties als pijn, krankzinnigheid en de dood geconstrueerd als zijnde iets moois en belangrijks. Er zit ongelofelijk veel emotie in deze plaat verwerkt (wat niet zo gek is, aangezien zanger Örn zijn persoonlijke ervaringen met pijn op dit album reflecteert), en dus is The Four Doors of the Mind niet een plaat die je even als achtergrondmuziekje opzet. Je moet er echt voor gaan zitten, je openstellen, en je vervolgens volledig mee laten slepen door de genialiteit en muzikaliteit van de IJslanders. En wat je dan ervaart, valt voor de verandering NIET op te schrijven. Zeker een nieuwe favoriet!

Releasedatum: 14-04-2017 | Label: code666 | Bandcamp

Tracklist:
01. The Four Doors of the Mind
02. 1st Door: Sleep
03. Sorgarefni Segi Eg þér
04. 2nd Door: Forgetting
05. Sorg
06. 3rd Door: Madness
07. Bikarinn
08. 4th Door: Death

Tags: , , , , , ,

FacebookTwitter