Paganland – From Carpathian Land

Het vuur is weer gevonden
71/100

Het Oekraïense Paganland lijkt het vuur gevonden te hebben. Hoewel ze al in 1999 hun eerste demo op de wereld los lieten, zag het eerste full-length album, Wind Of Freedom, het levenslicht pas in 2013. Daarna volgden de releases elkaar gelukkig wat gelijkmatiger op, met een nieuwe cd in 2015 en het nieuwe From Carpathian Land in 2016.

Paganland laat er geen twijfel over bestaan welk genre ze spelen. Pagan black metal met hier en daar subtiele toetsen voor de extra sfeer, we kennen het wel. Na een intro van bijna drie minuten barst het geweld in volle hevigheid los met At the Heart of Carpathians. Het gaspedaal wordt ingetrapt en niet meer losgelaten gedurende de rest van de plaat, op hier en daar een sfeervol interlude of intro na.

Het geluid is gitaargedreven en wisselt tussen heerlijke melodieën en de voor black metal typische tremelo riffs. Hoewel de gitaar wat prominent en schel in de mix staat doet het nergens af aan het totale geluid. Daarnaast wordt de gitaar ondersteund door de subtiele toetsen. Het is genoeg om een donkere, grimmige sfeer neer te zetten zonder dat het ergens over the top klinkt. De grunts en screams zijn wat aan de schelle kant, maar passen goed bij het geheel.

De plaat klinkt meeslepend, onheilspellend, hard en puur black metal zonder de melodie en sfeer uit het oog te verliezen. Juist dit gevoel voor melodie, prima uitgewerkt door de gitaar en subtiele toevoeging van toetsen, zorgen voor het pagan randje aan de muziek.

In ruim een half uur laat Paganland duidelijk horen het vuur weer te pakken te hebben, ik denk dat we dan ook zeker meer van deze gasten kunnen verwachten! Het ontbreekt hier en daar nog iets aan originaliteit en kan wellicht ondersneeuwen in de vele grotere releases op dit vlak, maar dat haalt niet weg dat Paganland er zeker mag wezen.

Releasedatum: 01-11-2016 | Label: Svarga Music | Facebook

Tracklist:
01. Stozhary [Стожари] (Intro)
02. At the Heart of Carpathians [У Серці Карпат]
03. Black Mountain [Чорногора]
04. Belted by Spirit [Підперезаний Духом]
05. The Gloom [Морок]
06. From Carpathian Land [З Карпатського Краю]
07. Chuhayster [Чугайстер] (Outro)

Tags: , , , ,

FacebookTwitter