Freya – Grim

Heftige hybride van onder meer hardcore, black en progressive
65/100

Freya klinkt als folk metal, Grim gaat dan toch weer meer richting de black metal. Maar; het is het allebei niet! Want Freya brengt met hun nieuwe langspeelplaat een combinatie van black en progressive metalsounds met botte hardcore vocalen, waar ruimte voor clean zeker aanwezig is. Maar is deze mix van genres misschien te veel van het goede?

Het uit Syracuse, New York, afkomstige Freya komt je met hun vijfde full-length genaamd Grim een grote verscheidenheid aan smaken uit de diverse keukens van de metal serveren. De plaat opent met The Alchemist, een nummer waarin een ruige intro vervolgens uitmondt in een vrij typische hardcore riff. “De toon is gezet” denk ik bij mezelf, maar niets is minder waar. Binnen de minuut schakelt de band van hardcore naar heavy, vervolgens naar black/death om vervolgens weer terug te keren naar de hardcore waarmee ze begonnen. Niet te volgen, maar bruut is het wel.

Vervolgens gaat de band verder met een mengelmoes van genres in The Spectre of the Plague. Nog steeds chaotisch, maar toch wat meer te volgen. Dit omdat deze track iets minder progressief aanvoelt dan de vorige. De structuur is duidelijker te volgen en daarmee geschikter voor het ongetrainde progressieve oor.

De rest van de plaat bouwt verder op de funderingen van de eerste twee songs. Chaotisch, druk, bot, bruut, maar bovenal een combinatie van de grootheden van de diverse genres. Zo zijn vergelijkingen met Opeth, Mastodon en in een bepaald opzicht ook Behemoth snel gemaakt, door de riffs en structuren die de band gebruikt.

Naast het brute geweld is er ook ruimte voor wat rustiger materiaal. Dit is gelijk het dieptepunt van de plaat. The Silken Web is een akoestische instrumentale track en tevens de een-na-laatste song, waarmee je 1 minuut en 43 seconden van je leven verspilt. In geen enkel opzicht bevat dit nummer een binding met de rest van het album en het is ook geen aanzet tot de hekkensluiter Eyes of Malevolence. Zie het meer als een akoestische repetitie, waarbij de gitarist lukraak loopt te pingelen op zijn houten gitaar. Ontzettend jammer; The Silken Web zuight bijna alle kracht uit de laatste track, die toch een mooie afsluiter van de plaat is.

Freya zet met Grim een gevarieerde plaat neer die niet voor iedereen is weggelegd. Door de chaotische blend van diverse genres is er op sommige tracks geen pijl op te trekken waardoor het album veel energie vergt om er optimaal van te kunnen genieten. Slecht is het zeker niet, maar het is ook zeker geen plaat die meteen lekker in het gehoor ligt.

Releasedatum: 30-09-2016 | Label: Fast Break! Records | Facebook

Tracklist:
01. The Alchemist
02. The Spectre of the Plague
03. The Sentinel
04. Gnawing From Inside
05. Skeleton’s Key 
06. To The Pyre With Them All
07. Hunter In The Dark
08. Swallowed Alive
09. To Burgeon Feathered Wings
10. The Silken Web
11. Eyes of Malevolence

Tags: , , , , , , , ,

FacebookTwitter