Year of the Goat – The Unspeakable

Roept demonen op in majeur
87/100

Retro is hot, dat blijkt wel uit de hoge ogen die bands als Ghost, The Devil’s Blood en The Vintage Caravan momenteel gooien. Eind vorig jaar kregen we van Year of the Goat de EP The Key and the Gate (recensie kun je hier lezen) voorgeschoteld, en hierdoor werden we aangenaam verrast. De occulte thematiek van de teksten, gecombineerd met de enorm dikke knipoog naar de psychedelische jaren 60/70, hebben ons goed warmgehouden in de overbruggingsperiode tot de nieuwe langspeler, The Unspeakable, bij ons op de spreekwoordelijke mat is gevallen.

Hoewel het trucje van de nostalgische groovy metal voor Year of the Goat op een EP heel goed werkte, is het natuurlijk altijd de vraag of dezelfde formule een volledig album lang interessant blijft. In het geval van The Unspeakable kunnen we hier gelukkig met een volmondig “ja!” op antwoorden. Op geen enkel moment wordt het album saai. De mix van psychedelische hard rock, het occulte sfeertje, de groovy metal-basis en de bijzondere stem van Pope Mellotron passen bijzonder goed in elkaar en staan garant voor een uur lang onvervalste retrospectieve duivelsaanbidding.

Year of the Goat begrijpt, zoals geen ander, dat de jaren 60 en met name de jaren 70, de tijd bij uitstek waren om de donkere kunsten in het open daglicht te beoefenen. Naar de tijd waarin Black Sabbath maar ook Pentagram ontzettend hoge ogen gooiden met hun onvervalste duisternis wil Year of the Goat ons mee terugnemen met The Unspeakable. Dat gezegd hebbende, hoewel de teksten en het sfeertje van het album onmiskenbaar occult zijn, is het album over het algemeen bijzonder opgewekt. Bijna alles is in majeur opgenomen en de falsetto van Mellotron maakt dit album eigenlijk boven alles verbazingwekkend vrolijk. Het allermafste hieraan is dat het voor het oor allemaal ook nog klopt ook.

Year of the Goat maakt gebruik van The Doors-achtige orgelloopjes, 70s-verantwoorde, lichtelijke cheesy, koortjes om de vocalen van Mellotron te ondersteunen, en onwijs sexy gitaarloopjes van gitaristen Marcus Lundberg wen Don Palmroos die elkaar naar de troon steken in samengespeelde solo’s zoals op Pillars of the South. Op een nummer als The Emma worden we voor het eerst een beetje aan Black Sabbath herinnerd, dit nummer is onvervalst doom-achtig, als we kijken naar de snelheid, het grote verschil is echter dat de muziek van Sabbath loodzwaar is, waar die van Year of the Goat bijna lijkt te zweven, heel bijzonder: maar het werkt bijzonder goed samen met Pope’s stem.

Alle nummers op dit album zijn bijzonder catchy, hitgevoelig en zelfs radiovriendelijk. Één van de hoogtepunten van het album is The Wind. Het begint met een orgel-intro die al snel overgenomen worden door het gitaarduo Palmroos/Lundberg, en wanneer het refrein waar Pope, met koor in touw, zijn falsetto pas echt goed inzet over het ontzettend lekkere riff heen kun je niet anders dan meebewegen met de muziek. Pope kan, wat ons betreft, grootheden als Robert Plant en Ian Gillan makkelijk naar de kroon steken met zijn loepzuivere kopstem. Hij pakt je gewoon volledig in. Ook nummers als Black Sunlight, wat al begint met een lekkere gitaarsolo, en The Sermon, wat waarschijnlijk het meest overduidelijke een occulte inslag heeft zowel qua geluid als tekst, doen het bijzonder goed.

Al met al kunnen we wel stellen dat het maar goed is dat we tegenwoordig in zo’n hedonistische maatschappij leven waarin iedereen al “van God los” is, anders hadden we Year of the Goat misschien wel op de brandstapel zien eindigen. Ze hebben met The Unspeakable een onvervalste parel van occulte hardrock gecreëerd. Met absolute topmuzikanten en een geluid wat vele malen pakkender is dan genregenoten als Ghost, is Year of the Goat zonder twijfel klaar om een grote publiek te gaan bereiken nu ze getekend hebben bij Napalm Records. De muziek spreekt boekdelen en zal het ongetwijfeld live ook ontzettend goed doen.

Releasedatum: 29-07-2015 | Label: Napalm Records | Facebook

Tracklist:
01. All he has read
02. Pillars of the South
03. The Emma
04. Vermin
05. World of Wonders
06. The Wind
07. Black Sunlight
08. The Sermon
09. Riders of Vultures

Tags: , , , , , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.