At The Gates – At War With Reality

Modern doch vertrouwd
88/100

 Het is altijd maar de vraag hoe het nieuwe materiaal van een band die al negentien jaar (!) geen album meer heeft uitgebracht, zich verhoudt tot het oudere werk. Nu moet in het geval van At The Gates wel worden opgemerkt dat de band in het gros van de tussenliggende jaren óf helemaal niet bestond, óf alleen een liveband was. Maar nu is er eindelijk een nieuw plaatje in elkaar gedraaid door het Zweedse gezelschap. Het werkstuk luistert naar de naam At War With Reality. Daar waar sommige collegae uit de Gothenburg-beweging in de loop der jaren verwaterden tot karikaturen van hun voormalige glorie, lukt het At The Gates wel om agressie en melodie op een manier te combineren die zowel oude als nieuwe fans zal aanspreken. Dat is misschien wel het grootste compliment wat ik de band kan maken.

AtG-BANDFOTO

 De snelheid op At War With Reality ligt met vlagen misschien net ietsjes lager dan op het oude werk, waar de band soms in haar jeugdig enthousiasme bijna uit de bocht vloog. Desalniettemin heeft deze plaat genoeg ballen om bij menig jong “extreem” bandje het schaamrood op de kaken te toveren. Wat bovendien opvalt is hoe groovy de nummers zijn; deze plaat bevat gewoon een aantal zeer smakelijke songs die het live zeker goed zullen gaan doen, met Death And The Labyrinth voorop. Ook de wat rustigere momenten, waarbij op bijvoorbeeld Order From Chaos zelfs akoestische gitaar te horen is, zijn majestueus. De productie was vaak de achilleshiel op platen uit de eerste periode van At The Gates. Deze keer klinkt het album echter als een klok. De nummers zijn lekker kort en krachtig, waardoor de muziek behapbaar blijft. Toch klokt de plaat (zonder de verschillende bonus tracks) nog bijna drie kwartier. Pas na meerdere luisterbeurten komt de kracht van de individuele songs echt goed bovendrijven. Daardoor blijft dit album ook op de langere termijn interessant.

Stand verplicht, al heeft At The Gates het wiel al één keer uitgevonden en hoeft de band dat dus niet nogmaals te doen. At War With Reality is een plaat geworden die enerzijds ongewoon modern, maar anderzijds toch ook vooral erg vertrouwd klinkt. De tijd lijkt geen vat te hebben op deze muzikanten, zo bevlogen trekken de heren nog van leer. Waar de pure agressie iets verminderd is, maakt de band op andere fronten juist stappen voorwaarts. Een glorieuze comeback van deze melodeath-pioniers!

Releasedatum: 27-10-2014 | Label: Century Media | Website

Tracklist:
01. El Altar Del Dios Desconocido
02. Death And The Labyrinth
03. At War With Reality
04. The Circular Ruins
05. Heroes And Tombs
06. The Conspiracy Of The Blind
07. Order From Chaos
08. The Book Of Sand (The Abomination)
09. The Head Of The Hydra
10. City Of Mirros
11. Eater Of Gods
12. Upon Pillars Of Dust
13. The Night Eternal

Tags: , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.