The Vision Bleak – Witching Hour

Hekserij van de bovenste plank
82/100

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met The Vision Bleak duurde het even voor het kwartje viel. Even uitleg: The Vision Bleak is de band van Schwadorf van Empyrium, samen met zanger Konstanz nemen zij het horrorwereldje onder een muzikale loep. Dat gaat gepaard met de nodige orkestrale bombast, maar de nadruk ligt op riffs. Heerlijke riffs. Van die pakkende, beenharde doch melodische riffs. Gecombineerd met de diepe stem van Konstanz en een vermogen om de tekst in de muziek uit te beelden krijg je een redelijk unieke sound. 

Set Sail To Mystery (2010) verdronk in orkestratie. Veel meer leunde de nummers op toetsen. Niet volledig, maar best flink. Met Witching Hour is dat verholpen. Meteen op opener A Witch Is Born krijgen we de typische Vision Bleak ritmes en grooven we langzaam het thema in. Witching Hour gaat over heksen in alle soorten en maten. Met Cannibal Witch is er ook een nummer over een van de bekendste mythologische heksen; Baba Yaga. Die track is weer wat melodischer en is vooral verhalend. Op The Blocksberg Rite doet een fluit mee, en het enigszins opgewekte deuntje dat die speelt is best creepy op een bepaalde manier. Jammer alleen dat er wat minder variatie in zit. De single The Wood Hag is een perfect voorbeeld van The Vision Bleak. Catchy, hard, meezingbaar en zeer metal. Bijna popmuziek. De track schuift van normaal tempo naar halftime maar verliest nooit die pompende drive. Een klavecimbel mag het nummer openen en afsluiten met dat heerlijke deuntje.

Hierna krijgen we wat experimenteler werk. Hexenmeister is nog conventioneel, maar Pesta Approaches  rommelt wat met de structuur. De tekst is griezelig en spokend. Zeer beeldend ook, je ziet alles voor je ogen gebeuren. De bonustrack The Call Of The Banshee moet ik even bespreken omdat dit gewoon een heerlijk, heerlijk nummer is. Stampen geblazen op de echte heavy metal manier, maar dan met spookgeluiden. De afsluiter The Valkyrie mengt woeste stukken (inclusief blastbeats) met een sfeervol en psychedelisch middenstuk. Dat middenstuk kan soms wat slepen en saai worden, maar als het tempo er weer in knalt is het weer los met de haren.

Witching Hour is zonder meer een gevarieerde plaat geworden. Een tergend traag nummer als I Dine With The Swans hebben we niet, het tempo wordt goed op peil gehouden. De pakkende refreinen zijn er nog steeds. Dit is gewoon een prima voorbeeld van hoe je een plaat moet maken met dezelfde vertrouwde sound, maar toch andere elementen, zoals de fluit in The Blocksberg Rite. Het is wel een groeiplaat, en wie een dergelijk werkje als Set Sail To Mystery verwacht komt misschien bedrogen uit. Voor nieuwkomers raad ik toch eerst The Wolves Go Hunt Their Prey aan, maar Witching Hour is een prima tweede stap voor wie de band beter wil leren kennen. En ik zeg je, dat wil jij.

Releasedatum: 27-09-2013 | Label: Prophecy | Website

Tracklist:

01. Witching Hour
02. A Witch Is Born
03. The Blocksberg Rite
04. Cannibal Witch
05. The Wood Hag
06. Hexenmeister
07. Pesta Approaches
08. The Call Of The Banshee
09. The Valkyrie

Tags: ,

FacebookTwitter