Týr – The Lay Of Thrym

83/100

En nog altijd is het folk/pagan metalgenre 2011 aan het overheersen. ‘Doe daar maar rustig een nieuwe Týr bij!!’ En de Faeröers gehoorzamen. Het zesde studioalbum is een feit. Lukt het dit pagan metalgezelschap weer om de heidenen op hun grondvesten te doen trillen?

Folk/pagan metal is in twee onderwerpen te onderscheiden. De alom vrolijke dans-rond-het-kampvuurmuziek en de gevechtsmuziek (meestal over vikingen en ridders). Týr is duidelijk het tweede geval. De liederen gaan meestal over de Noorse Mythologie. Zo ook hier. Dit nummer gaat vooral over Thrym, die het waagt om de hamer van Thor te stelen. Wat volgt is een gevecht tussen de twee.

Týr mixt metal met de welbekende folk sound, gemaakt door de welbekende gitaar, gemengd  met lichte, progressieve invloeden. Pakt het goed uit? In mijn oren beter dan ooit bij de band. Nummers al Konning Hans en Evening Star gaan erin als koek bij de gemiddelde heiden. Het  drie kwartier durende epos is een mooi geheel geworden.

De nummers zijn één voor één zeer pakkend. Dan denk je bij Hall Of Freedom de ultieme hit gevonden te hebben, gaan ze rustig verder met Fields Of The Fallen. De nummers blijven steken, wat nog niet vaak het geval was bij de mannen. Alles is grootser geworden. De zanglijnen zijn complexer geworden, de gitaarsolo’s zijn technisch verbeterd… Het zit allemaal ook zo mooi in elkaar!

Het album is niet perfect. Puur omdat er al zoveel werk is uitgekomen de laatste tijd in deze richting. Het hele ‘Oh, ik heb een zwaard, schild en helm. Laat ik de vijand maar afslachten als een gek!’uitgaanspunt is al vaak gebruikt. Maar als je daar commentaar op hebt, dan mis je dit epische werk maar. Wie had gedacht dat dit soort vikingmetal hun oorsprong niet verliest? Sommige bands kiezen een andere weg, maar Týr blijft zo trouw als een hond, en verliest daarbij weinig. Integendeel, de fanschare breidt zich zo alleen maar uit.

Denk je dat je klaar bent met het hele folk/pagan metal wereldje, krijg je dit! Weer een topper die men lang zal nablijven. Een album waar de Faeröers trots op mogen zijn. Het genre gaat als een trein door, dus Týr gaat ook gewoon mee. En hóe!

Releasedatum: 27-05-2011 | Label: Napalm Records | Myspace

Tracklist:
01. Flames of the Free
02. Shadows of the Swastika
03. Take Your Tyrant
04. Evening Star
05. Hall of Freedom
06. Fields of the Fallen
07. Konning Hans
08. Nine Worlds of Lore
09. The Lay of Thrym

FacebookTwitter

3 responses to “Týr – The Lay Of Thrym

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.