Winterfylleth – The Mercian Sphere

91/100

Winterfylleth  is Oud Engels voor de maand oktober, dus dat klinkt al interessant. Ze zijn ooit in 2007 begonnen en na het uitbrengen van een demo en het album The Ghost of Heritage uit 2008 is het dit jaar tijd voor nieuw werk.

Black metal kan op tienduizend verschillende manieren uitpakken, maar Winterfylleth is weer zo’n toppertje. Het eerste nummer Gateway To The Dark Peak / The Solitary One Waits For Grace (The Wayfarer Pt I) opent met prachtige clean vocals die nog alle kanten uit kunnen gaan. Een werkelijk prachtig stuk muziek openbaart zich. Ik hoor flink veel invloeden van bands als Enslaved en Ulver. Donker, ietwat melancholisch en zeker melodisch wat soms richting klassieke muziek neigt wat voor mij het gouden element is van deze muziek is. Alles zit erin.

Met klassiek bedoel ik het ontroerende Children Of The Stones. Je lichaam begint te rillen en schroom niet om er een zakdoekje bij te pakken. Een kabbelend gitaartje met een zeer rustgevend en perfect uitgevoerde viool die dit toch al sterke album nóg meer majestueus maken.

Mijn favoriet is zonder twijfel To Find Solace… Where Security Stands (The Wayfarer Pt III). Vanaf begin af aan snel en sterk en de prachtige riff die de hele tijd terug komt. Black metal om van te smullen. Deze plaat bevat simpelweg geen enkel slecht nummer en het belangrijkste is dat het maar door blijft razen. Een dik uur lang!

The Mercian Sphere heeft mijn mond volledig open doen vallen. De woorden meesterwerk, geniaal en muzikaal van zeer hoog niveau zijn zelfs nog te weinig voor dit prachtige staaltje werk. De donkere sfeer, de melodie, de klassieke elementen, de zware blastbeats en de langdradigheid. Metal waar je even goed voor moet gaan zitten en echt naar moet ‘luisteren’. Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt. Mensen, gaat dit luisteren!

Releasedatum: 19-07-2010 | Label: Candlelight Records | Myspace

Tracklist:
01. Gateway To The Dark Peak / The Solitary One Waits For Grace (The Wayfarer Pt I)
02. Awakens He, Bereft of Kinsmen (The Wayfarer Pt II)
03. The Fields Of Reckoning
04. Children Of The Stones
05. The Ruin
06. The Honour Of Good Men On The Path To Eternal Glory
07. To Find Solace… Where Security Stands (The Wayfarer Pt III)
08. When The Woods Were Young
09. A Valley Thick With Oaks
10. Defending The Realm (Re-recorded, expanded version)

FacebookTwitter