Kalmah – 12 Gauge

88/100

Kalmah is redelijk bekend binnen het Melodic Death metal genre. Ze hebben ondertussen al vijf platen op hun naam staan, en nu is tijd voor alweer het zes album 12 Gauge.
Zware gitaren, harde drums, gitaarsolo’s en het nodige keyboard sieren ook deze plaat meer als nooit tevoren. Melodic Death met een enorme M. Ook bevat de plaat minder zang waardoor de nadruk meer op de muziek gelegd wordt.

Na een intro die de perfecte titel heeft Rust Never Sleeps, hetgeen precies aangeeft wat er na de intro gaat komen, is gelukkig geen slappe metalballad geworden maar een zeer headbangbaar nummer.

Na deze intro komt de beer los en met One Of Fail laat Kalmah merken dat ze agressiever dan ooit zijn. Keiharde Death Metal met veel melodie. Pekka Kokko schreeuwt het alles prachtig aan elkaar en zo nu en dan een spreekkoor die alles nog sterker maken dan het al is. Het keyboardgeluid maakt het alles wat orkestraler waardoor het klinkt alsof het met een enorm orkest is opgenomen, wat zeker weten onwaar is.

Het meest prachtige nummer van de plaat is zeker weten Hook The Monster. Eigenlijk is het niet heel anders dan dat we van Kalmah gewend zijn, maar het zit zo geniaal in elkaar en gaat lekker lang door. Het meest verassende en tevens langste nummer is zonder twijfel Sacramentum. Een bijna filmisch nummer dat zwaar begint waarna een prachtige keyboardsolo klinkt. Werkelijk prachtig!

Kalmah weet met 12 Gauge een plaat neer te zetten die zich onderscheidt van de anderen. 12 Gauge is agressiever, melodischer en bevat vele coole stukjes die echt de plaat ten goede doen. Een erg gave plaat die zeer vaak door mijn slaapkamer zal klinken!

Releasedatum: 24-02-2010 | Label: Spinfarm Records | Myspace

Tracklist:
01. Rust Never Sleeps
02. One of Fail
03. Bullets Are Blind
04. Swampwar
05. Better Not To Tell
06. Hook The Monster
07. Godeye
08. 12 Gauge
09. Sacramentum
10. Cold Sweat (Thin Lizzy’s Cover) (Bonus Track) [Alleen op Japanse release]

Tags:

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.