In memoriam: Chester Bennington

De 10 meest monumentale Linkin Park-songs volgens de Ragherrie-redactie

Op 20 juli bereikte ons het trieste bericht dat Linkin Park-frontman Chester Bennington zich door verhanging van het leven heeft beroofd. Hij laat een vrouw en zes kinderen achter. Wat je verder ook van Linkin Park vindt – en vooral de ‘nieuwe koers’ van de band viel bij velen niet in goede aarde – het valt niet te ontkennen dat ‘LP’ een zogenaamde ‘gateway band’ is geweest voor een hele generatie jongere metalheads. Ook een groot deel van de Ragherrie-redactie is groot geworden met Linkin Park en het nieuws van de zelfmoord van zanger Bennington kwam voor ons dan ook als een schok. Als eerbetoon aan Chester selecteerden wij de tien songs die (in onze ogen) de kracht van zijn band het best illustreren.

Chester Charles Bennington (* 20 maart 1976 – † 20 juli 2017)

Een noot vooraf: natuurlijk is dit een bijzonder persoonlijke lijst geworden – en we hebben een aantal erg sterke nummers moeten laten afvallen – maar we hebben vooral door een metalen (en in nostalgie gedrenkt) brilmontuur naar de discografie van de band gekeken. We zijn natuurlijk bijzonder benieuwd naar jullie comments; welke rol heeft Linkin Park bijvoorbeeld gespeeld in jullie muzikale ‘volwassenwording’? Without further ado volgt nu de top 10 Linkin Park-songs volgens de Ragherrie-redactie.

10. Faint (Meteora, 2003)
Het spits wordt afgebeten door Faint, de 2e single van het album Meteora (2003) waarvan wereldwijd meer dan 27 miljoen exemplaren werden verkocht. Vanaf de herkenbare intro-samples tot de iconische teksten in het refrein (‘don’t turn your back on me, I won’t be ignored’) is dit een catchy nummer dat niet snel verveelt.

09. Given Up (Minutes to Midnight, 2007)
Het album Minutes to Midnight (2007) is een album dat de fanbase van Linkin Park sinds de release in 2007 tot de dag van vandaag verdeelt in voor- en tegenstanders. Toch heeft Given Up een plekje op deze lijst gekregen. De tekst, over opgeven en het niet meer zien zitten, krijgt met de kennis van nu een uiterst beklemmende lading. ‘Put me out of my mysery’…

08. What I’ve Done (Minutes to Midnight, 2007)
Ook de semi-ballad What I’ve Done staat op Minutes to Midnight. De song nodigt uit tot contemplatie en heeft een neerslachtige vibe die dit nummer jarenlang tot een guilty pleasure van ons als Ragherriërs maakte. Ook commercieel bleek de song uiterst succesvol; puur op basis van downloads en verkochte singletjes is dit het best scorende nummer uit de discografie van Linkin Park.

07. Somewhere I Belong (Meteora, 2003)
Op nummer zeven vinden we de eerste single van Meteora terug. Somewhere I Belong is een door ‘teen angst’ gevuld nummer over het vinden van een eigen plekje in de wereld. Juist dit soort teksten spraken in het eerste decennium van deze eeuw miljoenen tieners aan en bracht een deel van hen stapje voor stapje op het pad naar een zwaardere en meer extreme muzieksmaak.

06. Papercut (Hybrid Theory, 2000)
Papercut is het openingsnummer van debuutplaat Hybrid Theory (2000) wat met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren nog altijd het meest succesvolle Linkin Park-album is. Chester Bennington verklaarde in interviews dat Papercut één van zijn favoriete LP-songs is; en dat geldt ook voor ons!

05. Crawling (Hybrid Theory, 2000)
Ook de nummer vijf op deze lijst is een favoriet. Crawling is voor Chester altijd een erg persoonlijk nummer geweest, waarin hij zingt over zijn problemen met drugs- en alcoholmisbruik, zaken die ook geopperd werden als mogelijke redenen voor zijn zelfmoord. ‘These wounds they will not heal’…

04. One Step Closer (Hybrid Theory, 2000)
De allereerste single die Linkin Park ooit uitbracht kan natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Ook de iconische teksten van dit nummer zijn nu niet bepaald vrolijk gestemd en krijgen een extra lading als we het uiteindelijke lot van Chester in ogenschouw nemen; ‘Everything you say to me / Takes me one step closer to the edge / And I’m about to break’.

03. Breaking The Habit (Meteora, 2003)
Monsterhit Breaking the Habit sluit qua stijl niet echt aan bij het leeuwendeel van de muziek op Meteora; distorted gitaren zijn absent en de samples voeren de boventoon. Toch maakt dit beklemmende nummer over drugsgebruik indruk; hoewel het een misvatting is dat dit onderwerp door Chester werd aangedragen. Mike Shinoda schreef het nummer namelijk over de ‘habit’ van een goede vriend vóór hij Chester leerde kennen – maar daar wordt de impact natuurlijk niet minder van.

02. Numb (Meteora, 2003)
Op nummer twee prijkt wat ons betreft Numb, de supersong van Meteora uit 2003. Het herkenbare intro, de breekbare zang van Chester en het pakkende refrein maken van dit nummer één van de bekendste rock/metal-tracks van de vroege jaren 0.

01. In the End (Hybrid Theory, 2000)
Als nummer één op deze lijst kozen we voor misschien wel het allerbekendste Linkin Park-nummer: In The End. Van de breekbare piano-intro tot de gevoelvolle vocalen van Chester en de raps van Mike is dit nummer de ultieme trip down memory lane voor vrijwel onze voltallige redactie. En, de dood van Chester indachtig, is ook de titel bijzonder toepasselijk. ‘I tried so hard / And got so far / But in the end / It doesn’t even matter / I had to fall / To lose it all / But in the end / It doesn’t even matter’. Kippenvel.

Of Linkin Park blijft bestaan is op het moment van schrijven nog ongewis. De band heeft wel besloten de Noord-Amerikaanse tournee voor het nieuwste album One More Light af te blazen. Het is verschrikkelijk om te zien dat zelfs een succesvol muzikant en open persoonlijkheid als Chester Bennington, een man die in recente jaren uitgebreid over zijn problemen sprak, uiteindelijk de strijd met zijn innerlijke demonen kan verliezen. Rust in vrede, Chester!

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.