Top 10 metalen kerstliedjes

Sinterklaas is het land uit en dat betekent maar één ding… kerst komt eraan! Het seizoen van liefde, begrip, familie en veel eten, maar ook kerstliedjes. En wij metalheads zijn ruige lui, wij worden dat zat. Twintig keer op een dag Chris Rea (zal hij ooit thuiskomen?), Shakin’ Stevens, Slade, of nog erger, Michael Bublé (de verschrikking!) gaat je niet in de koude, besneeuwde kleren zitten. Ragherrie biedt een alternatief. Tien feestelijke metalen kerstliedjes, perfect voor het culinaire schransfestijn dat je oma heeft klaar gemaakt, of het fanatieke uitpakken dan de cadeautjes onder de boom. En vooruit, bij het aftuigen van de boom mogen ze nog een keertje aan.

10. August Burns Red – Carol Of The Bells

Dit riedeltje is bij velen wel bekend, maar niet bij titel. De vrolijke kerstsfeer is even totaal weg, plaatsgemaakt voor een bijna dreigend crescendo, best donker nog. En nu ook loodzwaar, toen metalcoreband August Burns Red er gitaren en drums aan toevoegde. Een stand-out op hun kerst-cd. Wat? Kerst-cd? Ja, deze jongens zijn serieus. Een nummer dat stiekem al best metal was, nóg meer metal maken. Goed zo.

09. I Declare War – Jingle Bell Rock

Meer -corecovers, ook beatdown deathcore band I Declare War nam Carol Of The Bells onder handen op hun ep Bring The Season. Dat is echter niet het hoogtepunt van dat werkje, die eer gaat naar de eigenzinnige versie van Jingle Bell Rock. Vrolijke belletjes, een clean bluesrock-gitaartje met traditionele riedeltjes en diepe gutturals. Wacht wat? Gutturals? Ja, waarom ook niet hè.

08. King Diamond – No Presents For Christmas

Na twee covers, nu een origineel nummer, en wel van metalkoning King Diamond. Toen Mercyful Fate het voor gezien hield vond King het wel toepasselijk om zijn comeback te maken met een kerstliedje. De kerstman heeft geen helpers, dus geen pakjes dit jaar, allemaal verteld in die oorverdovende falset. Het hoeft niet allemaal traditioneel te zijn om de kerstsfeer écht neer te zetten.

07. Jeff Scott Soto – We Wish You A Metal Xmas

In 2008 verscheen het album We Wish You A Metal Xmas and A Headbanging New Year, waarop verscheidene rock- en metaliconen kerstliedjes vertolkten. Denk Dio, Geoff Tate, Dug Pinnick, Billy Sheehan, Tony Iommi, de hele bups. Ook aanwezig: bandhopper Jeff Scott Soto, die samen met Ray Luzier (KoRn), Bruce Kulick (Kiss), Bob Kulick (W.A.S.P.) en Chris Wyse (Ace Frehley, The Cult) een stevige We Wish You A Merry, pardon, Metal Christmas neerzet. Waarom deze vrij traditionele uitvoering? Omdat het leuk is een bekend kerstnummer met scheurende gitaarsolo’s te horen.

06. Type O Negative – Red Water (Christmas Mourning)

Het hoeft niet allemaal vrolijk te zijn met kerst. Het is immers de geboorte van Jezus, die we na zo’n 30 jaar aan een kruis hebben genageld om te creperen. Dus wat aards lijden mag er best bij. Type O Negative had dat begrepen. Hun Red Water (Christmas Mourning) staat vol van de zwarte humor, melancholie naar de doden en verwijzingen naar kerst. Dus als je met je schoonfamilie jezelf vol hebt gepropt aan tafel, en je hebt behoefte aan bezinning, even tijd maken voor dit nummer, en je voelt je weer miserabel.

05. Austrian Death Machine – Jingle Bells

Natuurlijk dient er ook even goed gelachen te worden met de tradities. Voor dat Tim Lambesis de pispaal van de metalscene werd maakte hij naast goede albums met As I Lay Dying, ook furore met het hilarische Austrial Death Machine, dat met strakke thrash een eerbetoon bracht aan Arnold ‘Terminator’ Schwarzenegger. Met melige imitaties van de Governator om de nummers aan elkaar te praten, en tussendoor beukende metal. Natuurlijk was ook kerst niet veilig van Arnie, en dus kunnen we lachen om deze mokerharde Jingle Bells.

04. Lemmy Kilmister, Dave Grohl & Billy Gibbons – Run Rudolph Run

Nóg een van deze cd? Ja, want hoe kunnen we Lemmy overslaan. Metals eigen Jezus (Rob Halford is immers al de Metal God) is nu bijna een jaar in hogere sferen. Lemmy zou je niet meteen met kerst associëren, maar op dit kekke kerstschijfje bundelt hij de krachten met Foo Fighers-brein Dave Grohl en ZZ Top-baardaap Billy Gibbons voor een swingende, rockende, en trouw aan het originele Run Rudolph Run, van Chuck Berry. Lekker pompende rock and roll, zoals Lemmy het gewild had.

03. Corey Taylor – X-M@$

Corey Taylor is niet op zijn mondje gevallen, dat weten we allemaal. Dus wanneer hij een kerstliedje uitbrengt zal oma de tekst niet zo kunnen waarderen. En inderdaad, zijn liefdadigheidssingle X-M@$ ontploft van de groffe woorden. Niet nodeloos gelukkig, Taylor is een uitstekend schrijver en kiest precies de juiste woorden voor effect. In het nummer zet Corey gierige zeiksnorren te kakken op een satirische manier, een eerbetoon aan het feest door er mee te lachen. Koefnoen had het niet beter kunnen doen. 

02. Christopher Lee – Jingle Hell

Geen kerstlijst zonder Christopher Lee. Wie anders maakt er op zijn 92e nog een kerstsingle? Alsof zijn jarenlange acteercarrière niet genoeg was. Naast de Charlemagne albums bracht Lee ook drie korte singletjes uit, met zijn versies van traditionele liedjes. Aan Jingle Hell gaf hij zijn eigen twist, maar verder is het een vrij normale cover. Maar dan gebracht door die majestueuze bariton, zo oorstrelend, zo puur… puurder metaal zullen we niet meer vinden.

01. Twisted Sister – Heavy Metal Christmas

Geen band die kerst zó leeft als Twisted Sister. Ze deden elk jaar een kerstshow en brachten hun kerstalbum uit, met zowel bewerkingen van kerstliedjes als fusies met hun eigen werk. We zouden de hele cd kunnen kiezen, maar een nummer springt erbovenuit: de titeltrack, waar Dee Snider en consorten de klassieker 12 Days Of Christmas opleuken met heavy metal stereotypes als bussen haarspray, plateauzolen, spandex broeken, riemen met studs, make-up en pentagrammen. Hilarisch, en puur in de geest van Kerstmis.

FacebookTwitter