System of a Down; hoe zit het nu?

Recente berichtgeving verwarrend

Een album dat er wel of niet aan zit te komen, bevestigingen voor shows op een aantal Europese festivals; System of a Down was afgelopen week regelmatig het onderwerp van gesprek. Tijd om eventjes de balans op te maken; hoe zit het nu met deze Amerikaanse metalgigant?

System of a Down; zo’n band die zich jarenlang stil kan houden, om vervolgens binnen enkele uren iedere Amerikaanse en Europese zaal waar ze spelen uit te verkopen. Ja, het viertal, van origine uit Californië, toont aan dat de meute hongerig houden net zo belangrijk is als het voorzien in de behoefte die daardoor wordt gecreëerd. Resultaat is dat er iedere keer behoorlijk wat hysterie ontstaat wanneer er meer én minder bevestigd nieuws rondom SOAD naar buiten komt. De afgelopen week was het dubbel feest en kon het System of a Down-dekbed meermaals uit het plastic worden gehaald, want er waren meerdere festivals die al konden toezeggen dat de band hun line-up komt verrijken. En dan was er ook nog het nieuws dat Serj Tankian en co. met een nieuwe release komen in 2017.. Of toch niet? 

Allereerst van de daken schreeuwen dat er een nieuw album aan zit te komen, om hier vervolgens op terug te komen om behoorlijk wat nuances aan die bewering toe te voegen; dat is niet zo onze stijl. Anderzijds houden we onze lezers wel graag op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de muziekscene die ons zo lief is. Daarom maken we nu een tussenstand op; wat is er nou bevestigd en wat niet? Mochten de mannen plots wél besluiten openheid van zaken te geven, dan werken we dit bericht bij, zoals je van ons gewend bent.

Festivals

Het Belgische Rock Werchter maakte vorige week vrijdag al bekend dat System of a Down er op komt treden; metalheads moeten zaterdag 1 juli 2017 in ieder geval vrij zien te houden, om ’s avonds op de weide in Werchter de longen uit het lijf schreeuwen tijdens klassiekers als B.Y.O.B en Aerials. Met Linkin Park als volgende naam is het al helemaal ouwe jongens krentenbrood daar in Vlaanderen.

system-of-a-down

Mocht je je liever laven aan Brand in plaats van Jupiler, dan kun je Rock Werchter ook laten voor wat het is en afzakken naar Zuid-Limburg; Pinkpop bevestigde afgelopen vrijdag, een week na onze Belgische vrienden, dat het SOAD heeft weten te strikken voor een show. #Supermooi natuurlijk, nadat eerder al Green Day als headliner op de poster kon worden gezet. Nu is Pinkpop niet bepaald hét festival voor metalheads, maar op deze manier weet directeur Jan Smeets het wel steeds aantrekkelijker te maken. 

Album

Op 9 november brachten onze Amerikaanse vrienden van Metal Injection (inclusief ongenuanceerde kop) naar buiten dat System of a Down in 2017 met een nieuwe plaat zal komen. Hierbij baseert de website zich op uitspraken van drummer John Dolmayan in het Britse Kerrang! Magazine, waar Lambgoat.com de hand op wist te leggen. Volgt u het nog? Metal Injection concludeert op basis van uitspraken op Lambgoat.com die afkomstig zijn van Kerrang! Magazine dat er zeker een album komt. Beetje omslachtig natuurlijk.

Die uitspraken van de drummer mogen dan wel erg statig overkomen; frontman Serj Tankian wierp al vóórdat die uitspraken de buitenwereld bereikten een rookgordijn op door in het midden te laten of het materiaal, dat er wel degelijk is, voor SOAD wordt gebruikt. Kun je je afvragen; waar gaan jullie dat anders voor gebruiken? Scars on Broadway, een band waar alleen System-gitarist Daron Malakian nog actief lid van is? Het soloproject van Serj Tankian, dat juist meer de symfonische kant op gaat? 

Allemaal behoorlijk onwaarschijnlijk inderdaad; blijft dat de kogel nog steeds niet door de kerk is. Maar goed, ‘System of a Down komt mogelijk met een nieuw album in 2017 maar Serj Tankian geeft nog geen garanties’ als kop; daar klikken veel minder mensen op. Of dit belangrijker is dan een genuanceerde titel die de inhoud beter dekt; dat laten wíj dan weer in het midden.

FacebookTwitter