21 Frustraties die elke serieuze muziekverzamelaar herkent

Nee, ik heb geen probleem, maar soms heb ik het als verzamelaar bést zwaar...

Als muziekverzamelaar heb je het maar zwaar. Wij van Ragherrie voelen je pijn (we zijn namelijk allemaal compulsieve verzamelaars met een dwangneurotische lijstjes-tic, niet doorvertellen hoor), en dus zetten we 21 van onze meest voorkomende frustraties op een rij. Hoeveel herken jij er?

FrustratiesSmall

1. Je favoriete band brengt een nieuw album uit. In tien verschillende edities.
Fijn. Keuzestress. Want, wil ik het digibook met patch, de jewelcase, de digipak met shirt, of de blauw-doorzichtige lp die gelimiteerd is tot 100 stuks met extra cd?

2. De nieuwe ep van je favoriete band is alleen beschikbaar op plekken waar je nooit in je leven op tijd zal komen, of überhaupt geld voor zult hebben.
Waarom mogen alleen West-Amerikaanse fans genieten van Agalloch’s Faustian Echoes op vinyl? Nou? Nou?

3. Nieuwe band met een supervet album ontdekt. Je wilt het album hebben, maar welke editie moet je kopen?
Ik ken deze band pas net, dus ik vind het heel moeilijk om nu al te bepalen of het de lp waard is, of dat ik beter voor de jewelcase kan gaan….

4. Je koopt op eBay een cd van een Argentijnse verkoper, en vervolgens sturen ze je de verkeerde editie toe.
Ik vroeg niet om de Argentijnse goedkopere editie van Wishmaster met low-res geprint artwork, ik wilde gewoon die van Spinefarm. Dat album wat je op de productfoto zette, weet je wel?

5. Wanneer je thuiskomt na 7 dagen Metaldays of 3 dagen Wacken en je je realiseert dat je met je dronken kop het niet doorhad dat je de helft van je aankopen al in je bezit had.
Ik drink nooit meer als ik geld uit ga geven aan muziek. Echt niet.

6. Je staat in een platenzaak en vraagt je af of je de Japanse digipak (met bonustracks!) van jouw all-time lievelingsplaat die je daar tegenkomt al hebt?
Ik weet dat ik de US-editie uit 2005, 2007 en 2012 heb, de originele EU-versie, de lp én een of andere Japanse editie, maar was dat nou deze…?

7. Twee weken geleden kocht je de digibook van een album van één van je favoriete bands en nu pas kondigen ze de lp-versie aan.
Fuck my life. Mijn portemonnee weent, maar ik moet en zal die lp hebben.

8. Je koopt op Discogs een lp en vervolgens sturen ze de verkeerde editie op.
Ik betaalde voor de originele lp, niet voor de re-issue uit 2014, klaplul!

9. Wanneer de tweede druk van een album verbeterd is en het serienummer hetzelfde blijft waardoor je in de winkel dus niet weet of je de goede versie hebt.
En je dus voor niets 20 euro uitgeeft want het blijkt altijd de verkeerde versie te zijn. Looking at you, Epica!

10. Awesome. Je favoriete band brengt een nieuwe ep uit!
Maar waarom komt dat ding niet fysiek uit? Ik wil geen download, want die kan ik niet in mijn cd- en lp-kast zetten.

11. De beslissing of je een lp die gelimiteerd is tot 200 stuks pre-ordert, of dat je de gok waagt omdat desbetreffende band over een maand in de buurt optreedt.
Ik wil de lp sowieso niet mislopen, maar ik wil eigenlijk liever de band direct steunen dan het platenlabel…

12. Wanneer je vrienden en familie vragen wat je voor je verjaardag wil en ze met een diepe zucht reageren als je aangeeft dat je wéér alleen muziek wilt.
Ik heb al genoeg sokken en snelkookpannen heb ik ook niet nodig, oké?

vinyl_image

13. Dat moment dat je een album koopt via Discogs en ze het album zonder jewelcase opsturen.
WAAROM?!

14. Wanneer je een aantal lp’s besteld hebt bij een klein label en ze het pakketje klaarblijkelijk niet verpakt hebben in voldoende karton voordat ze ‘m op de bus deden.
Mijn hart breekt in duizend kleine stukjes door dat ezelsoortje.

15. Dat je je realiseert: Heb ik serieus nú alweer een nieuwe cd-kast nodig?
Serieus. IKEA leeft ervan. Ik heb een half jaar geleden nog een nieuwe Benno-kast gevonden op marktplaats en nu kan ik weer op zoek…

16. Je koopt een album voor een bepaald nummer en komt erachter dat de versie van het nummer niet op de cd staat en alleen als download beschikbaar is.
Ik wil niet piraten, maar nu ik alwéér 20 euro uitgegeven heb voor iets waar ik geen kloot aan heb, wordt het wel heel verleidelijk ja.

17. Oh nee. Napalm Records heeft uitverkoop.
Ik moet deze maand ook nog eten, maar hoe kan ik die sale weerstaan als het betekent dat ik eindelijk m’n Summoning-collectie compleet kan maken?!

18. Wanneer je je nieuwe vlam voor het eerst mee naar huis brengt en je eigenlijk een beetje bang bent hoe hij/zij gaat reageren op je gigantische muziekcollectie.
Nee, ik heb geen probleem. Ik houd gewoon heel erg veel van muziek. Jij niet? Nou, dan is daar de deur.

19. Je houdt op 5 sites je muziekcollectie bij, én hebt daarnaast ook een Excel-bestand waarin je bijhoudt wat je precies in je bezit hebt.
Ik heb één album meer in mijn Discogs–lijst dan in mijn Excel-bestand, maar welke?!

20. De frustratie wanneer je een album vijf maanden geleden gepre-orderd hebt, en het niet op de releasedate op je deurmat ligt.
Wat is het punt van pre-orderen als ik het album niet meteen op de releasedate kan luisteren?!

21. De keuze op festivals tussen eten, bier en platen die je koste wat kost wilt ontwijken.
Je hebt standaard 200 euro meer bij je dan de rest van je vriendengroep zodat je niet voor deze onmogelijke keuze gezet wordt…

FacebookTwitter