De beste heavy metal soundtracks in videogames

De top 5 scheurende sounds die de meeste indruk hebben gemaakt

Wat is nou beter dan op je vrije middag een videogame aan te slingeren? Juist ja, eentje waarbij de soundtrack toevallig uit je favoriete muziekgenre bestaat!

Daarom hebben wij een lijst voor je gemaakt met de games waarin de dikste heavy metal te vinden is! Want zeg nou zelf, gamen met pompende metal door je speakers geeft toch een veel epischer gevoel dan welk ander genre dan ook.

5. Guitar Hero/Rock Band
Haal je plastic instrumenten maar weer uit de kast, want de eerste en daarmee ook de meest voordehand liggende zijn de games die voor velen een toegangspoort waren voor tot toen nog “onbekende” bands. Met namen zoals Bring Me The Horizon, Anthrax, Slayer, Iron Maiden, Avenged Sevenfold en zelfs de beruchte Dragonforce (Guitar Hero 3 iemand? ) hebben deze games veel mensen kennis laten maken met een muziekstijl die extreem, snel, bruut en bovenal moeilijk te bespelen is.

In deze games ben jij de nieuwe rockgod. Door middel van plastic instrumenten werd je geserveerd met een notenbalk waarbij gekleurde noten, corresponderend met die op je plastic instrument (eerst gitaar, nu ook drums en zelfs keyboards) naar beneden vallen. Aan jouw de taak de goede knop in te drukken. Een concept wat vandaag de dag nog steeds als een huis staat.

Als laatste iteratie op deze franchises werd het gevoel dat je een echte rockster bent nog groter gemaakt in Guitar Hero Live. Hierin wordt je vanuit het oogpunt van een gitarist immense festivalpodia opgeduwd om daar de sterren van de hemel te spelen. Dat gevoel dat er 100.000 man naar je kijkt terwijl jij speelt blijft kriebelen.

Er zijn zelfs metal-only versies in de vorm van een Metal track pack (Rockband) en Guitar Hero: Metallica waarin de echte metalfans op hun wenken worden beloond. Daarom mogen deze franchises niet missen in dit lijstje.

4. Karmaflow
Een game van eigen bodem door muzikaal genie Ivo Van Dijk. Waar je al eerder op Ragherrie de review kon lezen van zowel het album (hier) en de game (hier), mag de game niet in dit lijstje ontbreken. Waar Karmaflow in uitblinkt, is dat de muziek niet alleen sfeer dient, maar als een van de belangrijkste Gameplay-aspecten is.

Karmaflow verteld het verhaal van de Karmakeeper. In de game kom je verschillende wezens tegen die allemaal hun eigen problemen hebben. Aan jouw de taak om alles op orde te stellen. Het hele verhaal wordt “verteld” door middel van muziek, waarin Heavy metal gemixt wordt met klassieke orkestraties. Wat ook heel tof is, is dat je keuzes kan maken. Deze keuzes hebben dan weer invloed op het verhaal en daarmee ook de muziek.

Met een cast van topmuzikanten met onder andere Alissa White-Gluz, Tony Kakko, Simone Simons en Mark Jansen is vooral de muziek echt de moeite waard om te checken.

3. LollyPop Chainsaw
Zombies, check! Een medogenloze kettingzaag als wapen, Check! Vette muziek, Dubbelcheck! Een stereotypisch blond cheerleadertje in de hoofdrol, uh WTF? Lollypop Chainsaw is by far de meest rare en obscure game in deze lijst. Zo dubbelzijdig als een kettingzaag is deze game zo zoet als snoep en bot als een typische action game. In deze game neem jij het als Juliet Sterling het op tegen hordes zombies die het land teisteren.

Door middel van een kettingzaag, baan jij een weg door kleurrijke maar gevaarlijke omgeving om je familie te redden en daarnaast ook de 5 überzombies neer te halen. Naast je trouwe wapen, kan je ook gebruik maken van je cheerleader skills om zo over zombies heen te springen en met de grond gelijk maken door middel van een radslag. Als kers op de taart kan je het afgehakte hoofd van je vriendje gebruiken als projectiel, als topping voor koploze zombies of als basketbal. De soundtrack is ook niet mis. Met tracks van onder andere Arch Enemy, Dragonforce, Children of Bodom en Five Finger Death Punch is het hakken en zagen zeker een genot

2. DMC/Devil May Cry
Deze reboot van de originele Devil May Cry serie kreeg veel kritiek. Was de hoofdpersoon, Dante, te emo? Was de gameplay te traag? Wie weet, maar aan de muziek kan het niet gelegen hebben.

Onder het genot van beukende beats gecomponeerd door Industrialgiganten Combichrist en Noisia baan je een weg door hordes engelen en duivels om een eind te maken aan het dictatoriale beleid wat er gevoerd wordt.

De pijlsnelle gameplay, waarin je beloond wordt als je megadikke combo’s uitvoert, in combinatie met de kenmerkende Industrial sound geeft elk gevecht een prima voldoening. Daarnaast zijn de monsters belachelijk vet, de bossfights bruut en de verwijzingen naar hemel en hel prima vertolkt.

1. Brütal Legend
Een game die zich afspeelt in universum geïnspireerd op heavy metal albums, yes please! Brütal legend is een ode aan dit genre, waarin jij als Eddie Riggs (Gespeeld door Jack Black) de wereld moet redden van de kwaadaardige Doviculus. Deze game zit vol met verwijzingen naar de heavy metal-cultuur en daarom staat hij op nummer 1. Vechten met een Flying V Gitaar, rijden in een HotRod die je kan tunen bij Ozzy Osbourne en vele cameo’s van metal-iconen zoals Lita Ford, Rob Halford en Lemmy Kilmister. Dit maakt van Brütal Legend dé game voor elke gamende metalhead.

Naast dat de wereld volledig heavy metal is, is de soundtrack een van de beste die te vinden is in videogames. Met tracks van onder andere Rotting Christ, Diamond Head, Dark Tranquillity, Manowar, Mötley Crüe, Testament, Kiss en vele andere grote bands is deze game een genot van herkenning. Wat heel tof gedaan is, is dat er verschillende regio’s in de game zijn die allemaal hun eigen muziekstijl meedragen. Zo heb je bijvoorbeeld een donker rottend woud, waarin je veel ondoden kan vinden. In dit gebied zal je dan ook voornamelijk black/death metal te horen krijgen. Dit om zo goed mogelijk in de stemming te komen. Helaas is er nog geen vervolg te vinden, wat door velen betreurd wordt. Maar misschien komt er een dag dat een vervolg toch mogelijk is met meer recentere muziek.

Wat waren voor jouw de games met de beste heavy metal er in verwerkt? Laat het weten in de comments!

FacebookTwitter